Головна Новини Світ Франція Президентські вибори у Франції 2022: прогнози і думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Президентські вибори у Франції 2022: прогнози і думка експертів

За словами експерта Єви Антоненко, коронакрізіс і масові протести в країні призвели до того, що значна частина французів досить скептично налаштовані до чинного президента

3 березня 2021, 23:07
Поділіться публікацією:

Екс-президент Франції Ніколя Саркозі, який був визнаний винним в корупції і торгівлі впливом, заявив, що не має наміру балотуватися на пост президента республіки на виборах, намічених на весну 2022 року.

Президентські вибори у Франції 2022: прогнози і думка експертів

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

У битву, швидше за все, знову вступить діючий президент Еммануель Макрон. Які його шанси і хто може стати реальним суперником? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко зазначає: "Як показують соціологічні виміри, у Франції продовжує превалювати запит на позасистемного нового політика. Саме цей образ щосили використовував Макрон в 2017 році. Але саме в наступному році для нього це може стати проблемою. Рейтингові гойдалки сьогодні привели його до приблизно 25-27% підтримки суспільства, що змушує задуматися про успішність повторної участі в президентській кампанії. Звичайно, у другому турі у нього потенціалу для перемоги більше, ніж у тій же Марін Ле Пен (лідер ультраправої партії "Національне об'єднання", що вважається близькою до Кремля — ред.). Так, зростання її популярності фантастичний, з огляду на відносно недавнє перебування на лаві маргіналів. Проте, я не вважаю достатнім її радикальну риторику для нищівної перемоги в президентському забігу".

На думку експерта, без родзинки ці вибори не пройдуть. І родзинкою цієї стане кандидат корейського походження Жоакім Сон-Форже.

"Він молодий — всього 37 років, досить епатажний, був в партії Макрона, але пішов через розбіжності. А також, як колишній президент США Трамп, небайдужий до скандалів в Твіттері, — розповідає Ігор Чаленко. — Спробувати свої сили заходять ряд вже відомих французам кандидатів по типу Лассаля і Асселіном. Однак їхні шанси недалеко пішли від їх же результату в 2017-му — на рівні 1% на кожного. Відповідно, серйозно обговорювати їх перспективи не доводиться. Якщо на політичній арені не з'явиться "чорного лебедя", який перетягне на себе симпатії французів, саме Макрон для мене залишається найбільш прогнозованою фігурою, яка займе Єлисейський палац на наступні п'ять років".

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко нагадує, що екс-президента Ніколя Саркозі звинуватили в торгівлі впливом і корупції. І рік йому доведеться провести під домашнім арештом. Тому розглядати його як реального кандидата в президенти навряд чи варто: в політичному процесі він брати участь не зможе.

"І саме тому активувати зараз справи проти Саркозі розглядаються низкою експертів як політичні, — пояснює Єва Антоненко. — Тут також варто згадати, що після останнього програшу на президентських виборах Саркозі обіцяв більше не балотуватися".

За словами експерта, коронакризис і масові протести в країні призвели до того, що значна частина французів досить скептично налаштовані до чинного президента. Який, до речі, ще не заявляв про свій намір балотуватися на другий термін.

"Найімовірніше, що до другого туру в разі висунення Макрона вийдуть він і антисистемниця Марін Ле Пен, рейтинги якої за останній рік зросли і можуть підтримуватися протестними настроями у французькому суспільстві. Що цілком вписується в тенденцію до зростання євроскептичних настроїв і в загальноєвропейський зростання популярності націоналістичних рухів", — підкреслює Єва Антоненко.

Вона також акцентує, що французькі ліві обговорюють можливість висунення на вибори єдиного кандидата для протистояння лідерам. Однак підтримка його навряд чи буде високою — на минулих парламентських виборах ліві в загальному отримали менш як 8% голосів.

"Якщо дивитися французьку соціологію за останні місяці, можемо бачити, що рейтинги Ле Пен або практично рівні, або на кілька відсотків вище, ніж у Макрона. Це робить її серйозним конкурентом чинному президенту. А в другому турі різниця між їхньою підтримкою знаходиться в межах статистичної похибки, — зазначає Єва Антоненко. — Тому однозначно говорити про перемогу того чи іншого кандидата зараз не можна. Результат Макрона буде залежати далеко не тільки від рівня соцзахисту населення або того, як країна продовжить боротьбу з коронакрізісом, його наслідками і захворюваністю. А скоріше — від довіри французів чинному президенту, при якому не вщухають протести і якого називають "президентом багатіїв" за лобіювання інтересів найбільш багатих категорій населення".

Нагадаємо, колишній президент Франції Ніколя Саркозі визнаний винним у справі про корупцію та торгівлю впливом. Суд засудив ексклавів країни до трьох років позбавлення вільні, проте два з них є умовними.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини