Головна Новини Світ Франція Путін у розгубленості через провал в Україні – що дасть Кремлю воєнний стан у РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін у розгубленості через провал в Україні – що дасть Кремлю воєнний стан у РФ

Наміри запровадити військовий стан у РФ - підтвердження того, що Кремль програє у війні проти України

3 березня 2022, 15:52 comments2385
Поділіться публікацією:

РНБО України Олексій Данілов, з посиланням на дані розвідки, повідомив, що 4 березня в РФ, яка віроломно напала на Україну 24 лютого, можуть ввестти воєнний стан. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що може говорити такий крок агресора.

Путін у розгубленості через провал в Україні – що дасть Кремлю воєнний стан у РФ

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Воєнний стан може стати зручним інструментом для Путіна, щоб придушити протестний рух

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко не виключає, що Росія, незважаючи на спростування того ж путінського прес-секретаря Пєскова (синонім слову росіян все частіше слово "брехня"), введе військове становище. Не виключено, що використає для цього провокацію – самообстріл своєї території чи теракт, який здійснять ФСБшники у якомусь із російських міст під виглядом українців.

"Виснажені російські резервісти та стровики, які з грудня перебували в полях – дуже неефективні у веденні бойових дій. Офіцерський склад був націлений на реалізацію підходів, як вони думали, Криму. Що зустрінуть їх максимум напівпартизанські загони, що армія відступить, що частина населення взагалі вітатиме їх. Цього немає й близько. Зате є запеклий опір. Іде вже восьма доба війни, яка вимотує не лише Україну, а й Росію. І влада країни-агресора все більше схиляється до того, що треба запровадити воєнний стан", – зазначає генерал.

Причин для цього, на його думку, як мінімум, дві.

"По-перше, в рамках їхнього законодавства вдасться залучити ще більший ресурс. Провести мобілізацію. Росіяни вже підтягують свої ОДКБешні війська з Киргизії та Таджикистану. Збирають усюди, де можуть. У тому числі – свої ПВК з Африки та інших країн. Розуміють, що чим довше продовжується ця відкрита війна, тим гірше для них. Якщо не вирішується питання технікою, вишколом військ, які застосовуються в даний момент, значить треба брати масою. І кидати на забій в Україну малонавчене "гарматне м'ясо", але – у великій кількості", – пояснює Ігор Романенко.

По-друге, продовжує він, Путін боїться внутрішніх заворушень. А все йде до цього.

"Вже відбуваються антивоєнні протести. Їх поки що пригнічують, але вони наростатимуть зі збільшенням кількості похоронок та санкційних наслідків, – каже генерал. – А воєнний стан дозволить придушувати протести у зародку, прикриваючись законодавством РФ. Я раніше зазначав, що понад 10 тисяч втрат в особовому складі військ агресора будуть знаковими щодо підйому руху солдатських матерів. Зрозуміло, що російська влада приховує справжній масштаб втрат. Але зараз не минуле століття. Є Інтернет. І росіяни бачать зведення Міноборони України, де наводиться цифра у 9 тисяч загиблих окупантів. Отже, протестний рух з приводу цієї війни наростатиме в РФ. І Путін намагається це усунути. Військовий стан у цьому сенсі – зручний інструмент".

Якби агресор перемагав, він би не пішов на загальну мобілізацію

Професор соціології Павло Кутуєв вважає, що повідомлення про ймовірне швидке введення в країні-агресора воєнного стану цілком можуть відповідати дійсності.

"Все до цього йде. Поглиблюється та посилюється атака на мас-медіа в РФ, які намагаються хоч щось правдиве сказати про агресивну війну РФ проти України. Такі мас-медіа ("Дождь", "Эхо Москвы" тощо) блокуються чи закриваються. Тобто фактично вже вводяться елементи воєнного стану, але без його юридичного оформлення", – пояснює соціолог.

Павло Кутуєв пояснює, чому так відбувається:

"Політична та географічна карта показує, що РФ неймовірно більша за Україну. А вся військова статистика свідчить про перевагу російського військового потенціалу. Реальність така, що вже тиждень це все не працює. Те, що бачимо – крах міфів про "російську потужну армію", крах самої агресії. І цілковита невдача диктатора Путіна. Він сподівався вирішити внутрішні та зовнішні проблеми РФ (багато з яких створив сам Путін) у швидкій та успішній війні проти України. Вийшло навпаки. Відбувається швидка поразка Росії. На всіх фронтах, включаючи дипломатичний та економічний".

Диктаторські режими до цього дуже чутливі, зазначає соціолог. Населення країн, якими такі режими керують, може підтримувати агресивну та несправедливу війну доти, доки це не стосується власне цього населення. І поки ця війна є успішною.

"Зараз війна для Росії неуспішна. І починає торкатися дедалі ширших верств населення. І не лише у військовому, а й в економічному плані завдяки санкціям наших союзників, – наголошує Павло Кутуєв. – А диктаторські режими знають лише один шлях вирішення криз, створених їхніми ж руками, – закручування гайок. Те, що відбувається зараз у РФ. Це явний знак поглиблення кризи у самій Росії. Тому що, кажучи просто, якби агресор перемагав, він би на такий крок не пішов".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путіну вже не вистачає гарматного м'яса.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини