Головна Новини Світ Франція Росія відправила до Франції спецвантаж вагою 200 тонн для ядерної програми
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія відправила до Франції спецвантаж вагою 200 тонн для ядерної програми

2 листопада 2022, 16:39
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Російська Федерація в рамках ядерної програми ITER відправила Франції магніт вагою 200 тонн та діаметром близько дев’яти метрів. Таким чином Росія продовжує участь в міжнародних наукових проєктах попри санкції, які вона отримала через війну в Україні.

Росія відправила до Франції спецвантаж вагою 200 тонн для ядерної програми

Корабель на якому відправляють російський магніт до Франції. Фото з відкритих джерел

Обладнання від російського ядерного агентства "Росатом" відправилось 31 жовтня з порту Санкт-Петербурга. До французького Марселя вантаж має дістатись через Амстердам за два тижні. Магніт мав бути доставлений ще в травні, але через санкції згоди на транспортування змогли отримати лише восени.

"Якщо ця співпраця буде зупинена — програють усі: і Росія, і міжнародна спільнота", — повідомив один з авторів російського магніту Андрій Медніков.

ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) – це проєкт в якому беруть участь понад 30 країн, серед яких Росія, США, Франція, Індія, Японія, Китай та інші. Головним завданням наукових робіт ITER це проведення керованого ядерного синтезу. Таким чином вчені зможуть отримати велику кількість енергії. Наукова програма була створена після зустрічі президента США Рональда Рейгана і лідера СРСР Михайла Горбачова в 1985 році.

Після повномасштабного вторгнення Росію виключили з багатьох міжнародних проєктів, а з деяких Російська Федерація сама пішла. Наприклад, з спільного між Росією та Заходом проєкту Міжнародної космічної станції. Але в програмі ITER РФ й надалі продовжує роботу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія повідомила США про проведення ядерних навчань на свої території.

Також "Коментарі" писали про те, що США відправляє тактичну ядерну зброю в Європу. Таке рішення було прийнято через постійні заяви Путіна та його оточення стосовно застосування ядерної зброї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини