Головна Новини Світ Франція Удар в спину: чому у Франції розкритикували новий військовий альянс і до чого це може привести
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар в спину: чому у Франції розкритикували новий військовий альянс і до чого це може привести

Критика Франції пов'язана з контрактом французької фірми Naval Group про поставку Австралії 12 підводних човнів на суму майже в 56 млрд євро

17 вересня 2021, 09:09
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан засудив рішення Австралії будувати атомні підводні човни у співпраці з США і Великобританією, а не купувати їх у французької фірми, назвавши це "ударом в спину". І дуже різко пройшовся по США в цілому і президенту Байдену зокрема.

Удар в спину: чому у Франції розкритикували новий військовий альянс і до чого це може привести

Чому у Франції розкритикували новий військовий альянс - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли виданню "Коментарі", до чого може привести ця ситуація, а також, чи є ризик охолодження відносин між США і одним з лідерів ЄС — Францією.

Франція може завдати репутаційного удару у відповідь на дії Австралії, США і Великобританії

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко акцентує, що не Байден винен у зриві контракту, а ряд вельми серйозних проблем.

"По-перше, французька сторона не змогла гарантувати і забезпечити 60-ти відсоткову локалізацію спорудження 12 човнів, що було однією з вимог австралійського замовника. По-друге, заявлений під час підписання контракту бюджет, не дотримувався. На момент розриву контракту питання стояло вже не про 56 млрд євро, а про 76. Плюс потрібно додати сюди 120 млрд євро необхідних ресурсів на утримання під час життєвого циклу підводних човнів. По-третє, терміни поставок (навіть за оптимістичним сценарієм перші надходження повинні були початися з середини двадцятих років) і тип підводних човнів перестав відповідати потребам через загострення відносин між США і Китаєм", — пояснює Ігор Чаленко.

Він нагадує, що Австралія є основним союзником США поза НАТО з далекого 1987 року. І вважає, що фактично зараз ми стали свідками нової фази гонки озброєнь в одному з ключових тихоокеанських регіонів.

"До речі, також хочу зазначити, що реакція Російської Федерації, яка порівняла цю ситуацію зі зривом контрактів про покупку французьких універсальних десантних кораблів типу" Містраль ", абсолютно не до місця. Адже не Росія була постачальником "Містралів", а Франція, яка згодом їх продала Єгипту", — зазначає експерт.

При цьому жорстка реакція офіційного Парижа зараз — абсолютно справедлива, вважає Ігор Чаленко.

"Створення підводних човнів — питання не одного дня. І якщо конкуренти — ті ж США завдяки потужному держзамовленню відправляли на експорт лише кожне десяте судно, то Naval Group (французький оборонний підрядник з яким Австралія розірвала контракт — прим. ред.) — більше половини. На французькі верфі були великі плани щодо створення морського аналога Airbus (одна з найбільших авіабудівних компаній в світі, утворена в кінці 1960-х років шляхом злиття кількох європейських авіавиробників — прим. ред.). Очевидно, що нинішня ситуація досить сильно їх підкосить, — підкреслює експерт. — Хоча це і не єдиний їхній великий контракт останніх років. Можна, наприклад, згадати домовленість про будівництво 6 підводних човнів P75I для Індії".

Ігор Чаленко не виключає, що Франція може завдати репутаційного удару у відповідь на дії Австралії, США і Великобританії.

"Наприклад, може обмежити свою присутність в рамках Північноатлантичного альянсу, що вже було з 1966 по 2007 рік. Інший варіант — як однп з ключових держав в ЄС, буде мотивовано протидіяти експансії США в темі поставок зрідженого газу. Варіантів багато. Не думаю, що французи пробачать відповідний ляпас", — резюмує експерт.

Франція може обмежити військову співпрацю з союзниками, зокрема в Індо-Тихоокеанському регіоні

Координатор напрямку міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що дана ситуація навряд чи може привести до серйозних наслідків.

"Тут США і Британія скористалися своїм традиційно високим впливом на Австралію, — пояснює він. — Франція, зі свого боку, спробувала безпрецедентно підвищити рівень військового співробітництва з Австралійським Союзом, по суті, прив'язавши до себе величезний сектор австралійських збройних сил. Зараз же Вашингтон і Лондон зробили зусилля для збереження статусу-кво".

На думку Дениса Москалика, це означає продовження тісної інтеграції учасників нового союзу — Австралії, США та Британії — у військовій сфері, спрямованої перш за все проти Китаю.

"Франція може обмежити військову співпрацю з союзниками, зокрема в Індо-Тихоокеанському регіоні. А також скоротити кількість спільних заходів і навчань, зокрема на Антикитайському напрямку", — прогнозує експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало про головні цілі співробітництва Австралії, США і Великобританії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини