Головна Новини Світ Франція Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом: експерт розповів, як Байден провчив Макрона
commentss НОВИНИ Всі новини

Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом: експерт розповів, як Байден провчив Макрона

Макрон не очікував такої поведінки офіційного Вашингтона

25 вересня 2021, 11:15
Поділіться публікацією:

На тлі дипломатичної кризи президенти США і Франції провели телефонні переговори: днями відкликаний французький посол повернеться до Вашингтона; американський лідер пообіцяв посилити підтримку європейської антитерористичній місії в африканському регіоні Сахель. Розмову ініціював Джо Байден. Як інформує видання "Коментарі", про це на своїй сторінці в Facebook пише політичний оглядач Олександр Юсупов.

Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом: експерт розповів, як Байден провчив Макрона

Еммануель Макрон. Фото з відкритих джерел

Він зазначає, відносини сторін нормалізовані та дуже добре, що це сталося швидко. Еммануель Макрон, який готується до виборів, зміг змусити американського колегу попросити про дзвінок і публічно визнати свою неправоту в контексті таємного узгодження договору з Австралією про будівництво субмарин за спиною Франції, через що Париж втратив контракт на 43 мільярди доларів.

"Розраховував Макрон на більшу кількість поступок, коли минулого тижня вперше з кінця 18-го століття французький посол був відкликаний з США, а Париж попросив ЄС заблокувати торгові переговори з Вашингтоном? Ймовірно, що так. Однак Байден обмежився розмитими обіцянками й навіть не став запрошувати лідера Франції до Білого дому", — зазначив експерт.

Юсупов додає, без сумнівів вирішальну роль тут зіграла реакція решти Європи. Більшість сусідів Франції зайняли нейтральну позицію, а деякі навіть стали на бік США, що залишаються ключовим стратегічним партнером для європейських держав.

"Джерела Politico кажуть, що Нідерланди, Бельгія, Данія та Ірландія закликали Брюссель не відкладати переговори з Вашингтоном. Як зазначили джерела видання EURACTIV, те ж саме зробили Німеччина, Австрія та Італія. Більш того, прем'єр-міністр Данії в коментарі для ЗМІ похвалила Байдена за відданість союзникам. До речі, а що зробив Макрон після того, як у травні цього року Чехія попросила всі країни ЄС вислати хоча б по одному російському дипломатові в знак солідарності у справі з вибухом складів боєприпасів?" — ставить собі питання Олександр Юсупов.

Він додає, французький лідер разом з Ангелою Меркель запропонували відновити проведення самітів Росія-ЄС, чим дратували всю Східну Європу. Відсутність солідарності повернулася Парижу бумерангом.

Читайте також на порталі "Коментарі" — те, що сталося на Малі, призведе до різкої зміни тону Макрона по Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини