Головна Новини Світ Франція З чим зіштовхнеться Франція після виборів: що зміниться в допомозі Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим зіштовхнеться Франція після виборів: що зміниться в допомозі Україні

Навряд чи варто очікувати швидкого розв'язання політичної кризи у Франції

8 липня 2024, 18:07 comments2429
Поділіться публікацією:

У Франції завершився другий тур виборів до Національних зборів (нижньої палати парламенту). Партія Марін Ле Пен, яка відома проросійськими поглядами, зазнала поразки. Тим не менше Макрон втратив всю повноту влади. Які процеси відбуваються у Франції? Як це вплине на подальшу підтримку України? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

З чим зіштовхнеться Франція після виборів: що зміниться в допомозі Україні

Підсумки виборів у Франції. Фото: з відкритих джерел

Є три сценарії щодо України

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський звернув увагу, що разом із початком війни в Україні розпочався інший політичний період і на теренах Європи. 

"Якщо зважити, що була помітна спроба Макрона стати на Європейському континенті лідером, то можемо констатувати, що останні два з половиною роки Франція перебуває в латентній політичній кризі. І крок Макрона щодо розпуску парламенту для дуже багатьох став несподіваним. І, як це називали європейські ЗМІ, стрибком у невідомість. Варто зробити історичну відсилку, нагадавши, що розпуск парламенту для французької політичної системи достатньо рідкісне явище, а, якщо зрівняти з Україною, то тим паче. Останній раз це відбувалося в 1997 році і воно призвело лише до поглиблення кризи. Зазвичай, коли французькі президенти йшли на такі кроки, як розпуск парламенту це було з метою не послабити, а посилити владу в країні навколо своєї особи та своєї політичної сили, для того, щоб прибрати опонентів. Але зараз достатньо дивним виявляється рішення Макрона. Тому що соціологія показувала, що його політична сила лише втратила підтримку, порівняно з тим, якою вона була на останніх виборах і однозначно його політична сила втратить вагу в парламенті. Це означає, що йому доведеться йти на компроміси, створювати коаліційну більшість, щоб на її основі формувати уряд", – зазначив експерт.  

Тобто, пояснив співрозмовник порталу "Коментарі", така "політика компромісів" лише ускладнює прийняття рішень під час політичних криз і війни на території Європи.

"Так чи інакше на цей шлях Макрон вже став і, як на мене, лише змінив прогнози. Але навряд чи це призведе до швидкого розв'язання політичної кризи  у самій Франції. Передусім варто сказати, що ближче до виборів прогнози і соціологія показували зовсім несприятливі для Макрона розклад сил і перемога в першому турі ультраправих лише в цьому закріпила думку скептиків. Але, як ми бачимо за результатами другого туру партія Марін Ле Пен програла ці вибори, зайнявши лише третє місце", – зауважив Владислав Дзівідзінський.

Він звертає увагу, що інтеграція французького суспільства в політичні процеси як ніколи висока, тому що на цих виборах зафіксована одна з найвищих явок за останні 20 років. На виборчі дільниці прийшла майже третина всіх офіційно існуючих в реєстрі виборців. Явка склала 67,7%. Останній раз явка, яка перевалила за 50% була більше 10 років тому. Це означає, наголошує експерт, що суспільство Франції достатньо глибоко переживає можливі наслідки і результати цих виборів.

Що ж до участі президентської політичної сили, то, як говорить аналітик, вона зараз може розраховувати лише на близько 120 мандатів в парламенті.

"Так чи інакше це політика змішаної влади. На руку Макрону грає лише те, що ультраліві не можуть об'єднатися з ультраправими чисто ідеологічно. Тому або одним або іншим доведеться об'єднуватися з пропрезидентською партією. З іншого боку Макрону доведеться поступитися ключовими посадами, зокрема кріслом прем'єр-міністра в уряді", – вважає експерт.  

Владислав Дзівідзінський зауважив, що нинішній стан справ в політичній системі Франції означає для України те, що партія Марін ле Пен навряд чи зможе об'єднатися з пропрезидентською і ризик приходу до влади проросійських політичних сил по результатам виборів став нижчим.

"Разом з цим, ті сміливі кроки, які пропонував останній період часу Макрон скоріш за все будуть призупинені. Тобто мова про створення "коаліції сміливих", відправку контингенту європейських сил на чолі з французькими на територію України. Тому будь-які ініціативи Макрона щодо України будуть поставлені при найгіршому сценарії на тривалу паузу, при поміркоманому сценарії – просто на паузу, а при позитивному сценарії – просто будуть продовжені після стабілізації в політичній системі після формування уряду, після досягнення всіх повноважень. В будь-якому випадку це означає продовження існуючої політики не на покращення, а утримання або погіршення. І це означає перенесення тих чи інших рішень або планів по їх реалізації щодо допомоги Україні на півроку або може й більше. В цілому як підсумок варто зазначити, що для України такий розклад сил не є найгіршим і по моїм особистим прогнозам пропропрезидентська політична сила не ввійде до більшості і скоріш за все не буде представлена в уряді. Це означає, якщо Макрон в цілому збереже контроль над владою у Франції і, зважаючи на його політику України, ми можемо в найближчий період часу розраховувати на продовження цієї політики, лише з часовою затримкою. Хоча саме вона і є одним з критично важливих факторів для України", – зазначив експерт.

Владислав Дзівідзінський також додав, що на думку його французьких колег, які перебувають в політичному процесі Франції, політика Макрона оцінюється як достатньо хаотична, незрозуміла, несистемна і тому Макрон зараз підтримки в політичних еліта Франції не має. Але тим не менше, зауважує експерт, це політика продовження розпочато раніше курсу і політика тимчасового вирішення більш глибинних проблем політичної системи Франції. При цьому для України все залишиться на тому ж рівні, підсував Владислав Дзівідзінський.

Політична сила Макрона зберегла так звану "золоту акцію"

Політолог, кандидат політичних наук Денис Гороховський зазначив, незважаючи на те, що Макрон втратив всю повноту влади, його політична сила зберегла так звану "золоту акцію", що дозволить контролювати законодавчу владу.

"Для України це теж не матиме великого значення, бо, по-перше, вже зрозуміло, що новий розклад сил у Франції не радикально відрізнятиметься від того, що був раніше. А, по-друге, обсяги допомоги Франції для України є вельми символічними, для порівняння ті ж Нідерланди допомагають Україні вагоміше", – прокоментував Денис Гороховський.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим завершилися вибори у Франції: що тепер чекає на Макрона.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини