Головна Новини Світ G20 Байден зустрінеться із Сі Цзіньпіном на G20: у чому важливість зустрічі – який сигнал може бути посланий Путіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден зустрінеться із Сі Цзіньпіном на G20: у чому важливість зустрічі – який сигнал може бути посланий Путіну

Не варто очікувати зміни в офіційній риториці Китаю після переговорів Байдена та Сі Цзіньпіна

11 листопада 2022, 13:05 comments1170
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден та лідер Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін зустрінуться на саміті G20 ("Велика двадцятка") на Балі (Індонезія) наступного тижня. Це підтвердили і в КНР, і США. Серед іншого, вони обговорять війну Росії проти України, повідомив радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван. Які очікування від цієї зустрічі? Чи можна розраховувати, що Китай нехай не явно, але натисне на РФ у ракурсі необхідності завершення війни проти України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Байден зустрінеться із Сі Цзіньпіном на G20: у чому важливість зустрічі – який сигнал може бути посланий Путіну

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Китай досить ясно заявив про своє бачення двополярного співіснування з США протягом століття

Асоційований аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, експерт зі Східної Азії Олексій Живора пояснює:

"Формально XX-й з'їзд Комуністичної партії Китаю (КПК) закріпив за Сі Цзіньпінем втретє не лише посаду Генерального секретаря, а й значно розширив його повноваження. Колективне і дещо передбачуване прийняття рішень залишилося в минулому, а повнота влади перейшла до однієї особи. Під час того ж ХХ з'їзду Китай досить ясно заявив про своє бачення двополярного співіснування з США протягом століття. Відповідно, логічно, що новообраний лідер другої економіки світу з розширеними повноваженнями шукає зустрічі із президентом США, щоб окреслити деталі. Саме ці новоартикуловані прагнення лідера КНР стануть основним предметом розмови".

Щодо потенційного тиску з боку Пекіна на Москву для завершення війни, то експерт закликає пам'ятати, що перший дуже рідко визнає свої помилки.

"Так було з реакцією еліт на Культурну революцію та на більшість інших достатньо контроверсійних рішень та подій. Китай віддає перевагу інтеграції досвіду, але аж ніяк не критиці лідерів, тим більше тих, хто тільки отримав розширені повноваження, – зазначає Олексій Живора. — Імовірніше, що Пекін і так непублічно тисне на Кремль, тому що події в Європі сильно б'ють по торговельних відносинах багатьох країн з Китаєм. Не для того КПК щороку вкладала шалені кошти на підтримку м'якої сили Китаю, щоб втратити все завдяки ненадійному партнеру".

Тому, продовжує експерт, можливо, справді частина розмови торкнеться ролі КНР у російсько-українській війні, але навряд чи це вплине на методи дії.

"Також не варто очікувати зміни в офіційній риториці Китаю — тамтешня пропаганда, на відміну від Москви, уникає міняти акценти щотижня, а віддає перевагу довгостроковим наративам", – робить висновок Олексій Живора.

Україна та Тайвань – просто маркер

Політичний консультант Олександр Вербицький наголошує, що про всі подробиці розмови Байдена з Сі ми точно не дізнаємося. Висока політика передбачає багато недомовок, пояснює він.

"Передусім, розмова буде не про те, що відбувається в Україні, а про те, які лінії та рамки взаємин між Вашингтоном та Пекіном вимальовуються в найближчому майбутньому. Звичайно, не оминуть питання Тайваню, який, втім, не більше ніж маркер. Але точно мова не піде про нього як про розмінну монету. Сьогодні США нарешті зрозуміли, що КНР – реальний суперник у макроекономічній діяльності. І вже передбачено близько 600 млрд на протистояння проектів "Один пояс — один шлях", який сьогодні охопив 67% населення планети. Потрібно чимось відповідати", – пояснює Олександр Вербицький.

Україна у цьому випадку – теж маркер, вважає він. Маркер підтримки світовим співтовариством політики демократичного Заходу — проти політики авторитаризму (причому, авторитаризму як такого, а не конкретно, припустимо, російського).

"Раніше російський авторитаризм вважався на Заході керованою демократією. Приблизно так само Захід відноситься і до Китаю. Однак ті повноваження, які зараз отримав Сі Цзіньпін, сьогодні рівні тим, що мав свого часу Мао Цзедун. А це повноваження одноосібного правителя. Навіть за наявності цілої правлячої партії. Аналогічна ситуація в РФ, у низці інших держав, – зазначає Олександр Вербицький. – Але це не говорить про те, що дві провідні держави – США та КНР – шукатимуть точки дотику, скажімо так, української лінії".

Нашій країні США допомагатимуть, а Китай – застерігатиме від підтримки росіян, прогнозує експерт. Але, наголошує він, КНР неможливо змусити щось зробити. Офіційний Пекін завжди проводив власну політику, наголошує Олександр Вербицький. Що демонструє і зараз – як на рівні заяв, так і на рівні дій.

"Тому не варто чекати після зустрічі американського та китайського лідерів якихось різких зрушень у взаєминах Китаю та Росії – на користь України (що Пекін, наприклад, натисне на Москву). Росіяни і без китайців мають постачальники зброї та боєприпасів – Іран, Північна Корея, Білорусь. Зброї їй вистачає. І КНР тут ні до чого, – пояснює Олександр Вербицький. – Але якщо лідери США та КНР домовляться про нові лінії (розділу) та рамках (економічні взаємини), то цілком можливо, що КНР виявлятиме більше інтересу до політики РФ. Але це не свідчить, що Пекін зможе якось зупинити російську агресію проти України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — без переговорів України та РФ закінчення війни не буде – за яких обставин це станеться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини