Головна Новини Світ G20 Китай заблокував комюніке саміту G20 із засудженням вторгнення Росії в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Китай заблокував комюніке саміту G20 із засудженням вторгнення Росії в Україну

Китай та Індія, хоч і заявили, що займають нейтральну позицію щодо війни в Україні, але продовжують підігрувати Кремлю

25 лютого 2023, 12:12
Поділіться публікацією:

Саміт міністрів фінансів і голів центральних банків "Великої двадцятки" (G20), організований Індією, очевидно, завершиться без спільного комюніке через розбіжності з приводу війни Росії проти України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Reuters".

Китай заблокував комюніке саміту G20 із засудженням вторгнення Росії в Україну

Саміт G20 завершиться без комюніке. Фото: Getty Images

США та їхні союзники з Великої сімки (G7) продовжують наполягати на своїй вимогі у комюніке прямо засудити Росію за вторгнення в Україну. Проти цього виступили російська та китайська делегації.

Також своє слово сказала Індія, яка наполягає на тому, щоб не використовувалося слово "війна" у комюніке, повідомили агентству Reuters представники G20. Індія, яка цього року головує у G20, займає нейтральну позицію щодо тих подій, що відбуваються в Україні. Нью-Делі не тільки не вважає, що Росія напала на Україну, а й продовжує збільшувати торгівлю з Москвою, тим самим перераховуючи величезні суми й російський бюджет за купівлю нафти.

Індія та Китай були серед країн, які 23 лютого, коли ООН переважною більшістю голосів проголосувала за те, щоб вимагати від Москви вивести свої війська з України та припинити бойові дії.

Крім країн G7, до блоку G20 входять такі країни, як Австралія, Бразилія і Саудівська Аравія.

Високопоставлене джерело G20 сказало, що дискусії щодо комюніку були важкими, оскільки Росія та Китай блокували пропозиції західних країн.

Джерело та кілька інших офіційних осіб заявили, що, якщо не буде сюрпризу в останню хвилину, консенсус щодо комюніке малоймовірний і що зустріч, швидше за все, закінчиться заявою сторони, яка підсумовує обговорення.

Читайте також на порталі "Коментарі" – із гарантією збільшення військового бюджету, але без розмитнення авто через Дію: підсумки голосування Верховної Ради.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому те, що запропонував Китай, назвати мирним планом не можна – на що розраховує Пекін.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини