Головна Новини Світ G20 Розмова Байдена та Сі Цзіньпіна про війну в Україні: чому з'явився привід для занепокоєння
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова Байдена та Сі Цзіньпіна про війну в Україні: чому з'явився привід для занепокоєння

Тема війни в Україні стала однією з топ-тем, яку Байден обговорив із Сі Цзіньпіном

14 листопада 2022, 18:00 comments8855
Поділіться публікацією:








На саміті G20 основна увага була прикута до зустрічі президента США Джозефа Байдена та лідера Китайської Народної Республики (КНР) Сі Цзіньпіна. Сьогодні так склалося, що саме ці дві держави сьогодні вершать долю світової геополітики. Україні ж цікава зустріч цих лідерів, оскільки дуже хотілося б, щоб Байдену вдалося знайти необхідні слова і Сі Цзіньпін перестав мовчазно підтримувати агресивну політику Путіна проти України. Все було б набагато простіше, якби не тайванське питання, яке розділяє США та Китай. Що варто очікувати від зустрічі Байдена та Сі Цзіньпіна і чи варто взагалі чекати – розбиралися експерти.

Розмова Байдена та Сі Цзіньпіна про війну в Україні: чому з'явився привід для занепокоєння

Джо Байден та Сі Цзіньпін. Фото: із відкритих джерел

Російське питання може бути вирішене ще до весни

Відомий український політолог Олексій Голобуцький звернув увагу на сам факт того, що поки що Байден особисто розмовляв із Сі, у той час, Лавров просиджував труси, а Путін сидів удома, бо "стільки справ, стільки справ — ніяк поїхати на Балі не зміг!" ".

"Агресивну пригнічену санкціями Росію витіснили з порядку денного як дрібного аутсайдера, бо тепер актуальним є не її шантаж, а відносини США як світового лідера з потужним і непростим Китаєм? Отже, ймовірно, "російське питання" справді буде вирішене радикальним способом ще до весни, щоб не відволікати більше великих гравців", – вважає політолог.

Сі Цзіньпін ще раз дав зрозуміти, що у війні проти України симпатії Китаю на боці президента Росії Путіна

Публіцист, тележурналісти, політолог Віталій Портніков вважає, що Україна має приводи для оптимізму після зустрічі Джозефа Байдена та Сі Цзіньпіна на саміті "Великої двадцятки" не так багато, як хотілося б.

Президент США Байден говорив із главою КНР Сі Цзіньпіном про вторгнення РФ в Україну. У свою чергу Сі Цзіньпін був дуже обережним у питанні цього вторгнення. Глава КНР ясно натякнув, що він не хотів би, щоб війна між Україною та РФ призвела до прямого протистояння між РФ та США. Але сам конфлікт Росії та України, очевидно, не дуже турбує китайську владу.

"Сі Цзіньпін ще раз дав зрозуміти, що у цьому конфлікті симпатії Китаю на боці президента Росії Володимира Путіна. Зараз багато китайських аналітиків навіть заявляють, що Китай зацікавлений у тому, щоб Росія зуміла протриматися у цій конфронтації із Заходом, воюючи проти України. Бо якщо Росія впаде, то вся енергія Заходу з точки зору боротьби з авторитаризмом буде спрямована саме проти КНР. І таким чином Росія – це остання ідея комуністичного китайського режиму і у Пекіна мають зробити все можливе, щоб допомогти Путіна перемогти у його протистоянні із західними країнами навколо України", – заявив Віталій Портніков.

Він додає, тому тут не можна говорити про те, що китайський та американський лідер зуміли знайти розуміння. Американське та китайське трактування переговорів Байдена та Сі Цзіньпіна з українського питання суттєво розходиться.

За словами публіциста, розходяться Вашингтон і Пекін і щодо ядерної загрози Росії. Підтвердженням цього є те, що в американському комюніке за підсумками зустрічі йдеться про те, що президент США і глава КНР погодилися з тим, що ядерна війна ніколи не повинна відбутися. А ось у китайському звіті про цю тему немає жодного слова. Немає навіть згадки, що Сі Цзіньпін погодився з такою точкою зору.

Читайте також на порталі "Коментарі" — саміт G20: що може вплинути на війну в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини