Головна Новини Світ G20 Саміт G20: які очікування – що може вплинути на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт G20: які очікування – що може вплинути на війну в Україні

Від позиції КНР, її підтримки дій РФ багато в чому залежить – як довго ще триватиме війна

14 листопада 2022, 14:18 comments2182
Поділіться публікацією:

Під час вечірнього звернення 13 листопада президент України Володимир Зеленський серед іншого зазначив, що виступить 15 листопада онлайн на саміті G20 (Балі, Індонезія). Обіцяв, що наші партнери отримають публічні відповіді на всі запитання. Путін на саміт не поїхав – і із цього приводу висловлюються різні припущення. Натомість під час форуму зустрілися президент США Джо Байдена та лідер Китайської Народної Республики (КНР) Сі Цзіньпін. В Індонезії закликали західних лідерів менше критикувати РФ на саміті G20. І все ж – який прийом очікує російську делегацію, очолювану главою МЗС – Лавровим? Чому не ризикнув приїхати Путін? На що чекати від виступу Зеленського, а також від зустрічі керівників США та КНР? Які спільні очікування від цього саміту? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Саміт G20: які очікування – що може вплинути на війну в Україні

Саміт G20. Фото: із відкритих джерел

Головна інтрига саміту – чи зуміють знайти спільні позиції США та КНР

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих наголошує, що основна інтрига саміту G20 – чи відбудеться зближення позицій США та КНР.

"Те, що особиста зустріч відбулася, як і анонсувалося, це вже гаразд. Напруженість навколо Тайваню, вплив Китаю на Росію, поділ інтересів країн – це та багато іншого стане темами їхніх переговорів. Як і війна РФ проти України – одна з головних тем G20. Від позиції КНР, її підтримки дій РФ багато в чому залежить – як довго ще йтиме війна. Звичайно, більше тут все залежить від ЗСУ та озброєння, яке нам постачає світова спільнота, де головну скрипку грає сьогодні США. І все ж важливість цих переговорів для нас істотна. Ну, а виступ президента Зеленського має сприяти ще потужнішій фінансовій та військовій підтримці України. А також відокремлення Росії від цивілізованого світу, поки вона не продемонструє повернення до виконання міжнародного права", – наголошує експерт.

Наскільки це вдасться, ми побачимо, вважає він, за заявами після зустрічей на Балі, а також активності рашистів на фронті.

"Чи продовжать вони атакувати ракетами інфраструктуру України, розписуючись у своєму безсиллі щось досягти на полі бою. Чи далі шантажуватимуть світ холодною зимою без тепла і газу, зерновою угодою і так далі", – пояснює головні чинники Олег Вострих.

У будь-якому випадку, резюмує він, війна продовжуватиметься – і нам необхідно посилювати свої позиції. У тому числі на таких майданчиках як саміт держав із провідними економіками світу (до яких РФ має дедалі менше).

"Україна стає реально вільною та незалежною країною, яка впливає на багато світових процесів. І це необхідно правильно використати", – вважає Олег Восторих.

Навряд чи наблизить завершення конфлікту в Україні зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес розмірковує так:

"Були надії, що на цьому саміті Путін та Зеленський зможуть перетнутися та поговорити. Або російський президент зустрінеться з американським. Але коду стало ясно, що Зеленський на саміт не їде, а лідер США не зустрічатиметься з Путіним, для останнього зник всякий сенс їхати на цю зустріч".

Російська сторона, пояснює експерт, зараз не може говорити ні з ким із позиції сили. Новини з фронту для РФ – неприємні. А Путін із позиції слабкого розмовляти не звик. Тому йому було безглуздо їхати на Балі.

"У ситуації очікувань від цього заходу в ракурсі зупинки російсько-української війни у мене практично немає. Проривів очікувати не варто, лише – ритуальних дипломатичних фраз. Я впевнений, що російська делегація, що складається з представників МЗС, отримає досить холодний прийом на саміті "Великої двадцятки", але також висловить якісь ритуальні фрази, як і інші учасники дійства", – прогнозує Енріке Менендес.

Зараз, пояснює він, час, коли дипломатія перебуває, на жаль, далеко позаду подій на полі бою.

"На жаль, тому що війна завжди гірша, ніж мирні переговори. І хоч зараз удача на полі бою супроводжує Україну (ми радіємо цьому, радіємо звільненню Херсона), проте розуміємо, що за це заплачено певну ціну – людським життям. Швидше за все, бойові дії продовжуватимуться, визначаючи можливість/неможливість переговорів", – вважає експерт.

На його думку, навряд чи наблизить завершення конфлікту та зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном. У публічну площину проникнуть ті самі чергові фрази. А ось про що вони говоритимуть кулуарно – питання відкрите, зазначає Енріке Менендес.

"Китаї, як і РФ, мають запит на зміну світового порядку у бік того, щоб Західні країни не мали більш вагомого голосу. І ще до 20-го з'їзду китайської компартії, що нещодавно пройшов, західні видання писали багато аналітики з цього приводу. Наголошувалося, що Сі Цзіньпін – дуже ідеологізована людина. І в його ідеології, в його доктрині – є протистояння Заходу і не Заходу. І тому Пекін так добре знаходить мову з Москвою. І саме тому Китай не виступає із засудженням російської агресії, допомагає РФ обходити санкції, продовжує торгувати з нею", – наголошує експерт.

З огляду на це він не думає, що Байден і Сі Цзіньпін здатні домовитися до чогось глобального.

"Їхні позиції просто несумісні, тим більше що США називають зростаючу міць Китаю – ключовою загрозою для своєї безпеки. І КНР має багато претензій на адресу Штатів. Втім, за якимись моментами, особливо економічними, розмова може бути конструктивною, між цими наддержавами, на щастя, немає відкритого конфлікту, незважаючи на те, що постійно є хворобливий фактор Тайваню. Але нам, Україні, від цієї зустрічі навряд чи варто чекати на щось, – припускає Енріке Менендес. – Якби США змогли переконати КНР виступити із засудженням Росії – це було б дуже позитивно для нас. Але я не вірю, що це станеться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні затягується: чого чекати у найближчому майбутньому – чи вщухнуть бойові дії з наближенням зими. Експерти розібрали ситуацію в ексклюзивному інтерв'ю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини