Головна Новини Світ G20 Україна поза самітом G20: про що говорить позиція Індії – що ще може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна поза самітом G20: про що говорить позиція Індії – що ще може змінитися

Відсутність запрошення України на цей саміт може бути своєрідним елементом тиску індійської сторони на потенційних учасників нового раунду мирних консультацій

15 серпня 2023, 13:15 comments5919
Поділіться публікацією:

Делегація Індії була присутня на зустрічі з врегулювання війни в Україні, яка відбулася 5-6 серпня у Саудівській Аравії. Тоді ж обговорювалося, що Україна може опинитися серед запрошених на саміт "Великої двадцятки" (G20). Але днями стало відомо, що зустріч, яка відбудеться в Нью-Делі з 9 по 10 вересня, пройде без участі українських представників. При цьому запрошення отримали дев'ять країн (Бангладеш, Алжир, Єгипет, Іспанія, Нідерланди, Оман і Сінгапур), як і Україна, які не є частиною Великої двадцятки. Чому Індія не наважилася запросити нашу країну? Що взагалі можна сказати про роль Індії у російсько-українській війні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Україна поза самітом G20: про що говорить позиція Індії – що ще може змінитися

Саміт G20. Фото: із відкритих джерел

Виступати за будь-які мирні консультації Індія зважиться лише тоді, коли твердо знатиме, що всі учасники процесу будуть готові до компромісів

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що у цьому не запрошенні поки що немає ні "зради" (для України), ні перемоги (для Росії). Але є певні неприємні сигнали для нас.

"Буквально сьогодні я розмовляв із індійськими колегами. І вони запевняють, що фінального рішення поки що немає – і Україна ще може опинитися у списку запрошених країн", – зазначає експерт.

Але, продовжує він, треба розуміти, що в цілому G20 — це клуб урядів і голів центробанків держав з найбільш розвиненою економікою, що розвивається. У сукупності "Велика двадцятка" представляє 85% світового валового національного продукту, 75% світової торгівлі (включаючи торгівлю всередині ЄС) та дві третини населення світу. Входять до неї на даний момент Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, Південно-Африканська Республіка (ПАР), Японія, Саудівська Аравія, Європейський Союз.

"Україна, на жаль, знаходиться поза цим топом, хоч була там 1993 року, – нагадує Руслан Бортник. – Господар саміту може запросити гостей, які не входять до топ-20. І запрошуючи дев'ять уже озвучених країн (Бангладеш, Алжир тощо), Індія робить ставку на тих, хто цікавий саме їй, або тих, кого вона таким чином хоче заохотити".

При цьому, акцентує політолог, варто розуміти, що не запросили не лише нас, а й багато інших країн, які брали участь у миротворчих консультаціях у Копенгагені (Данія) та Джидді (Саудівська Аравія). А тому не факт, що на полях саміту G20 пройдуть чергові мирні консультації, хоч раніше такі планувалися.

"Можливо, виявилися надто оптимістичними коментарі деяких експертів, що після зустрічі в Джидді переговорний процес набирає обертів. Схоже, що не все так просто", – розмірковує Руслан Бортник.

Крім того, треба розуміти, зазначає він, що Індія, яка фактично є лідером Глобального Півдня, а також намагається не брати участі в російсько-українському протистоянні, дотримуватися нейтралітету, береже таку свою міжнародну репутацію. І виступати за будь-які мирні консультації вона наважиться лише тоді, коли твердо знатиме, що всі учасники процесу будуть готові до компромісів. Що буде прогрес. Що це не – розмови заради розмов.

"Мабуть, відсутність запрошення України на цей саміт – це своєрідний елемент тиску індійської сторони на потенційних учасників нового раунду мирних консультацій", – констатує експерт.

Не виключено, що Зеленський підключиться до зустрічі в онлайн-форматі

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Це рішення Індії я розглядав би не в контексті "Україну не запросили", а в контексті "Україну поки що не запросили". Нагадаю, що в минулому саміті "Великої двадцятки", який проходив на Балі, Зеленський брав участь, щоправда, в онлайн-форматі. Тож запрошення ще може надійти".

До того ж, зазначає експерт, Індія зараз займає послідовну позицію щодо поділу економіки та політики. І її влада неодноразово заявляла, що на саміті "Великої двадцятки" не розглядатиме політичний контекст припинення Росією війни проти України.

"Така позиція вигідна Індії, яка цього року суттєво наростила торговельно-економічні відносини з РФ, – упевнений Валерій Клочок. – З огляду на те, що Індія претендує на лідерство у південно-східній Азії (як і Китай), для неї важливо нарощувати економічну міць. Рано чи пізно у цьому регіоні розпочнеться відкрите економічне протистояння Індії та Китаю. І в цьому сенсі кожна з цих держав намагається здобути максимальні вигоди від торгівлі з ослабленою війною Росією. Імпорт із РФ до Індії за січень-березень 2023 року зріс у 3,8 раза – до 27 млрд доларів. Це величезна цифра, левову частку якої займає нафта країни-агресора. В Індії її активно переробляють, продаючи потім до Європи і не лише. Маючи на цьому більш ніж суттєвий прибуток".

З огляду на це, резюмує експерт, не дивно, що Індія, яка цього року є країною-господаркою саміту G20, намагається розділити питання економіки та питання політики (війни та миру). Але, наголошує він, не виключено, що Зеленський підключиться до зустрічі в онлайн-форматі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому в Росії все більше ракет для атак по Україні — як вирішити проблему.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини