Головна Новини Світ G20 Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна на саміті G20: які очікування – чи може вона вплинути на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна на саміті G20: які очікування – чи може вона вплинути на війну в Україні

США важливо зрозуміти, як протистояти бажанню КНР домінувати в регіоні і не тільки, що можна запропонувати натомість

2 листопада 2022, 16:27 comments2019
Поділіться публікацією:

Білий дім заявив, що офіційні особи США та Китаю працюють над організацією особистої зустрічі між президентом Джо Байденом та головою Китаю Сі Цзіньпіном на саміті G20 на Балі в середині листопада. Які очікування від цієї зустрічі? Чи зможуть США та КНР знайти точки дотику? Чи ймовірно, що саміт G20 допоможе завершити російсько-українську війну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна на саміті G20: які очікування – чи може вона вплинути на війну в Україні

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: з відкритих джерел

Стратегічно для США залишається головна мета – не допустити зближення Пекіна та Москви

Політолог-американіст Владислав Фарапонов зазначає, що члени адміністрації Байдена чітко дали зрозуміти – на саміті не буде зустрічі з Путіним, навіть якщо той вирушить туди. І ось зустріч із Сі Цзіньпіном цілком імовірна.

"Щодо зустрічі з китайським лідером, то стратегічно для США залишається головна мета – не допустити зближення Пекіна та Москви. І, напевно, буде обговорюватися більш глобальні геополітичні проблеми, ніж просто розвиток двосторонніх відносин. Для останньої вистачило б телефонної розмови", – пояснює експерт.

На думку Владислава Фарапонова, навряд чи варто очікувати на якийсь прорив в американо-китайських відносинах. Але США важливо зрозуміти, як протистояти бажанню КНР домінувати в регіоні і не лише, що можна запропонувати натомість.

Пекін не в захваті від того, що Росія продовжує війну, але не може і не хоче використовувати якісь важелі для тиску на Москву

Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова, упевнений, що контакти на найвищому рівні між КНР та США продовжуватимуться.

"Те, що вони позиціонують один одного як опонент, виклик один для одного, не скасовує необхідності контактів. Вашингтон та Пекін зберігають зацікавленість у таких контактах, особливо у тому, щоб не відбулося ескалації відносин між ними у військовій сфері. До того ж між країнами зберігаються масштабні торговельні зв'язки, які важливі для них обох", – розповідає Володимир Дубовик.

Щодо війни Росії проти України, то навряд чи ця зустріч чи загалом зустріч на саміті G20 зможе на неї вплинути, вважає експерт.

"Схоже, що Москва збирається використати всі можливості, щоб зіграти вдовгу і не програти цю війну начисто. Здатність інших міжнародних акторів вплинути є, але обмежена. Пекін не в захваті від того, що Росія продовжує війну, але не може і не хоче використовувати якісь важелі для тиску на Москву", – констатує Володимир Дубовик.

На зустрічі в Балі між США та КНР швидше наводитимуть мости, ніж спалюватимуть їх

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Важливо відстежити ситуацію, починаючи з серпневого візиту на Тайвань, що викликав чималий переполох, на Тайвань спікера палати представників США Ненсі Пелосі (яка, без сумніву, є одним з найближчих соратників президента Байдена і досвідченим політиком) до сьогоднішніх днів. Так ось, візит до Тайваню був певним сигналом, що авторитарні режими мають впасти. І якщо дозволити РФ, яка напала на Україну, перемогти, то Китай нападе на Тайвань. І так далі. Мені здається, що до КНР цей сигнал дійшов".

Катерина Одарченко зазначає, що Китай, який не хоче потрапляти під санкції, тим більше, що основні ринки для нього – США, Європа, Канада, намагається балансувати. І точно не шукає конфронтації із Заходом, хоч у риториці це періодично простежується.

"Я не виключаю, що зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна на Балі відбудеться. І на ній з боку Вашингтона буде наголошено на можливості введення санкцій у разі підтримки Пекіном – Москви. Ми ж бачимо, як хаотично Путін шукає партнерів, які б підтримали його у війні проти України. Або хоча б допомогли оминати санкції. Серед великих держав він заграє з Китаєм, Індією, Туреччиною. З тими, хто має фінансовий потенціал та певну геополітичну вагу. Але саме тому вони дають залучити себе до кремлівської авантюри, як дозволив той самий Іран, – пояснює експерт. – Вважаю, що КНР, яка претендує на те, щоб поряд із США бути частиною двополярного світу, не підтримуватиме Росію, втрачаючи ринки Заходу. Це було б економічним самогубством. І на це, як на мене, США вкажуть Китаю. До того ж для Пекіна важлива Центральна Азія. Там є низка країн, які мають для нього стратегічне значення. Ті самі Казахстан, Узбекистан. А вони чітко висловили своє незадоволення війною Росії проти України. І дали зрозуміти, що потребують китайського захисту від гіпотетичної російської агресії вже проти них. Виходячи з усього цього, на зустрічі в Балі між США та КНР швидше наводитимуть мости, аніж спалюватимуть. І для України це добре, тому що спільними американо-китайськими зусиллями можна швидше змусити РФ забратися з нашої країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — напередодні зустрічі глав МЗС країн G7: на які рішення чекатиме Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини