Головна Новини Світ G7 Підсумки саміту G7: що стало ключовим – на яку допомогу може розраховувати Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки саміту G7: що стало ключовим – на яку допомогу може розраховувати Україна

Саміт G7 у Японії показав, що все більше учасників залучається до дискусії щодо російсько-української війни

21 травня 2023, 15:34
Поділіться публікацією:

На саміті G7 у Японії, участь у якому взяв і український президент Володимир Зеленський, у ракурсі російсько-української війни було зроблено важливі заяви, проведено безліч зустрічей, прийнято серйозні рішення, у тому числі про передачу ЗСУ американських винищувачів F-16. Які основні висновки можна зробити зараз? Як це наближає перемогу України та крах РФ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки саміту G7: що стало ключовим – на яку допомогу може розраховувати Україна

Саміт G7. Фото: з відкритих джерел

На полях саміту Зеленському вдалося зустрітися не лише з керівниками країн-членів "G7", а й зі спеціальними гостями, зокрема керівником Індії

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує на важливості фізичної присутності президента Зеленського на саміті G7. Особисте спілкування, пояснює вона, завжди приносить кращі плоди, ніж будь-які онлайн-формати.

"Дуже добре, що президент України зважився на переліт до Японії після відвідин Саудівської Аравії. І те, що прибув на цей саміт уже із певними напрацюваннями. Усі його попередні візити, включаючи європейські, є важливими ланками в ланцюзі комунікацій. І це дає потрібний Україні результат. Дедалі більше учасників залучається до дискусії щодо російсько-української війни. І спроба достукатися до країни агресора може бути ефективнішою за рахунок кількісних показників. Палітра учасників стає більш строкатою", – зазначає аналітик.

Вона звертає увагу, що на полях саміту Зеленському вдалося зустрітися не лише з керівниками країн-членів "Великої сімки" (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Великобританія та США), а й зі спеціальними гостями, зокрема керівником Індії, низки інших держав. Контакти з ними також є вкрай важливими для нас, враховуючи нейтралітет деяких, не бажання засуджувати Росію за її агресію, пояснює Олександра Решмеділова.

Тим важливіше, продовжує вона, поява спільного комюніке, де країни G7 підкреслили, що підтримуватимуть Україну стільки, скільки знадобиться, знову засудили Росію за повномасштабне вторгнення, що порушує основні норми, правила та принципи міжнародної співдружності, зобов'язалися посилити підтримку нашої країни (дипломатичну, фінансову, гуманітарну та військову) та – ціну за агресію для РФ, а також для тих, хто підтримує її військові зусилля. Було й певне звернення до Китаю із закликом посилити тиск на країну-агресора.

"На загальне комюніке вже передбачувано негативно відреагували і Китай, і РФ. Але важливо, що їм (і не лише їм) надіслано чіткого сигналу. У тому числі тим, що Байден нарешті схвалив отримання Україною американських винищувачів F-16. Тепер розпочнеться активне навчання наших пілотів, у тому числі в рамках нещодавно створеної "літакової коаліції". Є надія, що сучасні західні винищувачі з'являться в українському небі вже в найближчому майбутньому. Щоправда, є умова, що не будуть вражатися цілі на території РФ. Однак озвучене рішення про надання нам F-16 – це справді історичний крок, як його називають", – зазначає Олександра Решмеділова.

За її словами, Японія, яка проводила саміт у Хіросімі, не дарма обрала саме це місто, яке пережило ядерне бомбардування.

"Світ, глобальні гравці, повинні пам'ятати про ціну, яку довелося заплатити за те, що було допущено Другу світову війну. Символізм і в тому, що зараз РФ постійно брязкає ядерною зброєю. Яку вона, при сприятливих для нас і всього цивілізованого світу обставин, повинна втратити. І денуклеаризація Росії прописана одним із пунктів у формулі миру Зеленського, яку він озвучив вкотре, – наголошує аналітик. – Є надія, що цей символічний та історичний саміт у Хіросімі допоможе переконати тих, хто ще вагається, у необхідності зробити все для якнайшвидшого припинення війни Росії проти України – причому припинення саме знищенням агресора".

Лідери "Великої сімки" дали сигнал багатьом країнам, що настав час робити вибір

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев вважає участь України у саміті G7 доленосним рішенням. Як доленосними, упевнений він, стануть і результати цієї зустрічі.

"Радує, що українське керівництво почало чітко ставити перед усіма країнами питання – за кого вони? За Росію, яка влаштувала варварську війну зразка середини минулого століття у 20-ті роки нового? Чи за Україну, яка протистоїть цій агресії, обстоюючи своє право не просто на самовизначення, а й власне на існування? І те, що відбувається на цій зустрічі, куди прибули не лише лідери "Великої сімки", а й представники Індії, Індонезії, Бразилії, Південної Кореї, керівництва ЄС, це консолідація цивілізованих країн навколо майбутньої перемоги України. Позиція нейтралітету вже не проходить, – зазначає експерт. – Тому що та ж купівля російської нафти в обхід санкцій, та сама допомога їй в обході інших обмежень – це не нейтралітет. Це однозначна допомога агресору для продовження війни. І настав час робити вибір".

Саме це, наголосив Андрій Рязанцев, дали зрозуміти керівники "Великої сімки" іншим гравцям. Визначайтеся: ви на боці демократичного, розвиненого світу майбутнього – чи залишитеся на боці хворих на імперські амбіції варварів, які зневажають усі моральні цінності?

"Низка зустрічей, які провів сам Зеленський, сама тональність саміту говорила про те, що питання України – ключове. Що ставка робиться саме на нашу перемогу, на справедливий мир, на вибудовування після краху Росії нової системи безпеки, яка унеможливлює подібні агресії в майбутньому, – пояснює експерт. – Ті, хто залишиться по той бік барикад, разом із РФ, залишаться і по той бік якоїсь підтримки з боку найпотужніших гравців світу – членів "Великої сімки". Крім того, ми почули дуже важливі заяви щодо Китаю. Без жодної завуальованості. Світ хоче, щоб Китай не підігравав РФ, а чинив на неї тиск для виведення військ агресора з усієї української території. Заради відновлення миру у рамках міжнародного права, за межами 1991 року".

Тобто, резюмує Андрій Рязанцев, цей саміт G7 і партнерів став, по суті, самітом, де наголошено на важливості самоідентифікації кожної країни, остаточного визначення.

"У липні, у форматі саміту НАТО, гадаю, буде розписано більш детальні кроки формування ще більшої проукраїнської коаліції, – ділиться експерт. – Безумовно, все це наблизить завершення війни у рамках формули миру Зеленського, яка активно представляється на всіх майданчиках. Сподіваюся, однозначні заяви, що пролунали, надіслані однозначні сигнали прискорять перемогу України над російським агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні підсумки тижня: чому підтримка України стала ще сильнішою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини