Головна Новини Світ G7 Що зміниться для світу, України та РФ за підсумками саміту «Великої сімки»: які очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зміниться для світу, України та РФ за підсумками саміту «Великої сімки»: які очікування

Однією з ключових тем на саміті G7 у Німеччині може стати «План Маршалла» для України

25 червня 2022, 13:00
Поділіться публікацією:

У Німеччині, в баварському замку Ельмау, 26-28 червня відбудеться саміт "Великої сімки" (G7). Які очікування від зустрічі лідерів США, Німеччини, Великої Британії, Італії, Франції, Канади та Японії? Чи є ймовірність вживання більш радикальних заходів щодо протидії російській агресії, від якої страждає не лише Україна, а й увесь світ? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що зміниться для світу, України та РФ за підсумками саміту «Великої сімки»: які очікування

Саміт G7. Фото: із відкритих джерел

Україна має унікальну можливість скористатися ситуацією, що склалася, для отримання нового "Плану Маршалла"

Доктор політичних наук, професор Валентин Якушик акцентує, що чергова зустріч у верхах "Великої сімки" (G7), цього разу в Німеччині, у баварському замку Ельмау, 26-28 червня 2022 року, – це подія не лише "іміджевого" характеру, де кожен учасник прагне показати свою важливу роль у світі. Це також обговорення та декларування певного геополітичного змісту програм конкретної діяльності.

Валентин Якушик звертає увагу лише на три складові таких явних програм.

Перше – загальний контекст цієї зустрічі.

"Це подальша самоорганізація та консолідація Глобального Заходу у його протистоянні зі своїми двома основними опонентами: одним (євразійським) – геополітичним, другим (азіатським) – насамперед геоекономічним", – пояснює експерт.

Друге — неприхована стратегія нового геополітичного піднесення Німеччини, на даному витку історії демократичної та плюралістичної.

"ФРН має історичний шанс на відновлення в максимальному обсязі своєї геополітичної суб'єктності", – зазначає Валентин Якушик.

Третє – поява теоретичних можливостей щодо розробки та реалізації нової моделі розвитку України.

"Територія нашої країни нині є одним із ключових полів геополітичної битви, і тому є унікальна можливість скористатися цим для здобуття нового "Плану Маршалла". Подібно до того, як після Другої світової війни західні союзники відмовилися від перетворення Німеччини та Японії на переважно аграрні країни з мінімальним розвитком індустрії і, навпаки, всіляко сприяли їхній комплексній модернізації, включаючи динамічний розвиток їхньої економіки та сучасної системи освіти", – резюмує експерт.

Основні акценти саміту будуть – на військових діях та їхніх наслідках, які так чи інакше відчувають всі країни

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно міркує так:

"Очевидно (і про це вже йшлося), що саміт пройде під знаком глобальних наслідків війни, яку Росія розв'язала проти України. Подібної не було у світовій історії після 1945-го. На саміті вирішуватимуть, як зупинити війну, наслідки якої вдарили та ще вдарять по всіх. Це і енергетичні проблеми (нафта, газ – зростання цін на них та дефіцит), і продовольча криза".

На думку аналітика, не виключено, що світові лідери обговорюватимуть варіант нового "плану Маршалла" – для України. Вибудовуючи комплексний підхід: яка має бути допомога, що має включати.

"Також обговорюватимуть санкції проти країни-агресора, – продовжує Олеся Яхно. – Як зробити їх ефективнішими. Адже ті, які запроваджено, зокрема часткове нафтове ембарго, спрацюють не в короткостроковій, а в середньостроковій перспективі. І РФ користується цим, збільшуючи постачання нафти до Китаю та Індії. Тобто потрібно шукати потужніші важелі впливу, які зроблять Росії боляче тут і зараз".

Крім того, зазначає експерт, вирішуватимуть моменти регулювання цін на нафту. Вже прозвучала пропозиція від США встановити певну "стелю", вище за яку задирати ціну не можна.

"Піднімуть і газову тему. Росія, посилаючись на різні технічні проблеми, продовжує скорочувати постачання газу до Європи навіть у рамках наявних зобов'язань. Тож тема пошуку альтернативних джерел постачання газу (заміщення російського), як і взагалі альтернативних джерел енергії (тимчасове повернення до того ж вугілля), також обговорюватиметься", – впевнена Олеся Яхно.

На порядку денному – і продовольча криза. Експерт наголошує, що РФ, блокуючи експорт українського зерна, свідомо створює проблему голоду для низки країн. І обговорюватимуться варіанти з розблокуванням експорту (обговорюється пропозиція Туреччини, яка обговорюватиметься за участю Росії, України та представників ООН), є дещо відмінні пропозиції від офіційного Києва.

"Оскільки саміт проходитиме в Німеччині (баварські Альпи), можливо, канцлер Олаф Шольц у контексті звинувачень у малій допомозі Україні – спробує надіслати низку позитивних для нас політичних сигналів у цьому ракурсі, – припускає аналітик. – Резюмуючи: основні акценти саміту будуть – на військових діях (пошук якнайшвидшого їх припинення) та їхніх наслідках, які так чи інакше відчуває всі країни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — другий фронт: чи перебуває Білорусь за крок від відкритої війни з Україною – чого чекати від Лукашенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини