Головна Новини Світ Німеччина Блокування каналів Russia Today на YouTube: про що говорить цей конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Блокування каналів Russia Today на YouTube: про що говорить цей конфлікт

У свою чергу, влада Німеччини заявила, що держава до такого рішення не має жодного стосунку

30 вересня 2021, 14:14
Поділіться публікацією:

Росія скандалить через рішення про закриття німецькомовних каналів редакції Russia Today (RT) на YouTube.

Блокування каналів Russia Today на YouTube: про що говорить цей конфлікт

Блокування каналів Russia Today на YouTube - фото з відкритих джерел

Експерти розповіли, до чого може привести конфлікт, що розгорається, а також, чи є в такому рішенні якісь "підводні камені"?

Німеччині і Європі в цілому слід, нарешті, перестати давати Кремлю гроші на створення шкідливого контенту

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей впевнений, що крок Німеччини можна тільки вітати.

"Нарешті там почали розуміти, що Росія використовує демократичні інструменти, щоб підривати Захід зсередини. Це те, що Україна зрозуміла раніше за всіх, припинивши після подій 2014 року трансляцію російських каналів, перекривши доступ до російських соцмереж, а в 2021 — закривши три проросійських телеканалу кума Путіна, які існували в нашій країні, в тому числі за російські гроші. Дуже хочеться вірити, що за прикладом Німеччини підуть і інші європейські країни — наприклад Франція, де RT взагалі переслідує своїх критиків в судах", — зазначає Ігор Соловей.

При цьому він вважає, що закривати всього два канали поширення дезінформації — мало. Адже російські пропагандисти скоро знайдуть нові щілини. І брехня поллється вже з інших джерел.

"Німеччині і Європі в цілому слід, нарешті, перестати давати Кремлю гроші на створення цього шкідливого контенту (купуючи у росіян нафту і газ, підтримуючи прокремлівські газопроводи). Критикам ж такого кроку, який вважає, що "Росія у відповідь може закрити YouTube на своїй території", раджу детально вивчити сучасну ситуацію в РФ. Там кроки зі створення інформаційного гетто здійснюються майже щодня, — підкреслює Ігор Соловей. — Звичайно, кейс німецькомовних RT буде використаний російською пропагандою. Але цей випадок ніяк не впливає на справжні наміри і дії російської влади, які вона і так застосовує".

Весь цей конфлікт ставить собі за мету привести до деякої угоди між російською владою та відповідними компаніями — про фільтрацію інформації, яка може поширюватися на території РФ

Ветеран, військовий і політичний експерт директор Міжнародного центру протидії російській пропаганді Юрій Кочевенко вважає, що між ФРН і РФ немає ніякого конфлікту.

"Після завершення будівництва і майбутнього запуску" Північного потоку-2 "говорити про те, що може бути якийсь конфлікт між Росією і Німеччиною, був би наївно. При цьому Німеччина є демократичною країною. Вона не керується з єдиного центру, як РФ з Кремля. У Німеччині діють закони — і якщо вони порушуються, то відбувається відповідна реакція. Втім, — зазначає експерт, — як уже заявив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, рішення про закриття німецькомовних каналів редакції Russia Today (RT) на YouTube було прийнято виключно керівництвом платформи YouTube. І влада ФРН до цього нібито не має жодного стосунку".

У свою чергу, в компанії YouTube вже заявили, що будуть блокувати весь контент , спрямований проти вакцинації, вийшовши за рамки політики щодо вакцинації тільки проти COVID-19 і включивши контент, який стверджує, що вакцини викликають хронічні наслідки для здоров'я або містить дезинформацію про речовини у вакцинах.

До речі, з минулого року YouTube видалив більше 130 тисяч відео за порушення політики щодо вакцини проти COVID-19.

"Важливо розуміти, що Google і YouTube в кожній державі змушені керуватися законами цієї держави. Російські пропагандисти давно конфліктують з YouTube, Facebook, Google в цілому. Вони вимагають закриття — і іноді досягають — каналів, платформ, додатків, пов'язаних з російською опозицією. Але починають "вити", коли чіпають їх. Кампанія з підготовки громадської думки до того, що на території Росії можуть відключити YouTube в принципі, відбувається вже якийсь час, — зазначає Юрій Кочевенко. — Мабуть, поки немає технічних можливостей і достатніх ресурсів, щоб протистояти таким гігантам, вивести їх з території РФ і чимось замінити".

На думку експерта, весь цей конфлікт ставить собі за мету привести до деякої угоди між російською владою та відповідними компаніями — про фільтрацію інформації, яка може поширюватися на території РФ.

"І закриття німецькомовних каналів редакції Russia Today (RT) на YouTube — лише черговий привід для відповідної атаки, — впевнений Юрій Кочевенко. — Тому що інформаційна цінність цих каналів невелика, охоплення там зовсім не таке велике, як намагаються представити російські пропагандисти. Швидше вони — демонстрація, що росіяни там присутні, а також можливість для банального відмивання пропагандистських бюджетів, які у великих обсягах виділяє РФ. Кінцева мета — досягти угоди за китайським прикладом".

Експерт пояснює, що раніше було досягнуто угоди між урядом Китайської Народної Республіки (КНР) і Google, що дана компанія на території КНР буде діяти на умовах китайської влади. Тобто, наприклад, китайські дисиденти не можуть вільно використовувати Google для того, щоб дізнатися інформацію про події на площі Тяньаньмень в Пекіні в 1989 році. Тоді протести, основними учасниками яких були студенти, були жорстоко придушені армією — із застосуванням вогнепальної зброї і бронетехніки.

"Російська влада дивиться на ситуацію в Китаї — і заздрить. Вона розуміє, що якщо існують альтернативні джерела інформації, диктатура завжди буде під загрозою. Найважливіша умова — монополізація будь-яких каналів комунікації з суспільством. У Кремлі бачать, що мільйони переглядів роликів Навального — це вже майже порівнюється з охопленням федеральних каналів, які заливають мізки обивателів пропагандою. Проблему треба якось вирішувати. Вирішити її намагаються таким чином, — вважає Юрій Кочевенко. — Якщо Google піде на умови російської влади, то Кремлю стане набагато легше жити і утримувати владу. Інша справа, що Китай з його 1,4 млрд населення — набагато більш важливий ринок для американських транснаціональних корпорацій, ніж 140-мільйонна Росія. Тому я не думаю, що вони на це підуть".

Раніше видання "Коментарі" писало, що президент Німеччини зробив заяву про скасування безвіза для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини