Головна Новини Світ Німеччина Допомога Заходу у війні проти Росії: чи справді Шольц зриває постачання важкого озброєння в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога Заходу у війні проти Росії: чи справді Шольц зриває постачання важкого озброєння в Україну

"Коментарі" попросили експертів оцінити поведінку канцлера ФРН у ракурсі військової допомоги Україні у війні з РФ

23 квітня 2022, 11:45
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, схоже, робить усе, щоб зірвати постачання важкого озброєння в Україну. Політолог Максим Ялі навіть навів "хроніку брехні" Шольца із цього приводу. Експерти розповіли порталу "Коментарі", із чим пов'язана така поведінка німецького лідера.

Допомога Заходу у війні проти Росії: чи справді Шольц зриває постачання важкого озброєння в Україну

Олаф Шольц - фото з відкритих джерел

Нам слід не так засуджувати дії Шольца, скільки розуміти, що Німеччина має свої інтереси. Серед яких – економічне зростання та збереження себе як економічного лідера Європи

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда розмірковує так:

"Справа у тому, що Шольц очолює коаліцію. А вона складається з трьох політичних сил: Соціал-демократичної партії Німеччини (яку, власне, очолює Шольц), Вільної демократичної партії, а також партії "Союз-90"/"зелені". Очевидно, що ВДП та "зелені" виступають за активнішу підтримку України. Але також треба розуміти, що заморозка "Північного потоку-2" і взагалі рішення щодо постачання зброї в Україну далися Німеччині досить непросто. Адже це не зовсім відповідає попередній політиці ФРН, її бажанню не сваритися з Росією, мати з тим особливе партнерство".

За словами експерта, Шольцу і так загрожують відставкою за недостатньо активну, на думку критиків, позицію у війні Росії проти України. Але його відставка призведе до переформатування коаліції. І не зовсім зрозуміло, якою буде нова, враховуючи ті політсили, які наразі представлені у Бундестазі, який оновився лише минулого року.

"Нагадаю, що окрім сил, які зараз перебувають у коаліції, у німецькому парламенті також представлені блок Християнсько-демократичного союзу та Християнсько-соціального союзу (ХДС/ХСС, яким раніше керувала екс-канцлер Німеччини Ангела Меркель, і який багато зробив для зміцнення зв'язків з РФ) та правопопулістська "Альтернатива для Німеччини". Тож нам слід не так засуджувати дії Шольца, як розуміти, що Німеччина має свої інтереси. Серед яких – економічне зростання та збереження себе як економічного лідера Європи. Тим більше, що чинний канцлер не заперечує потреби надання Україні військової допомоги як такої. Все впирається лише в те, якою саме буде ця допомога", – резюмує Євген Магда.

Шольц та його поплічники мислять на перспективу. Це їхнє розуміння національних інтересів. Яке, на превеликий жаль, суперечить національним інтересам України

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що не слід все прив'язувати виключно до особи канцлера Німеччини.

"Слід враховувати таке явище, украй важливе для демократичних держав, як громадська думка. І тут ситуація складається не зовсім на користь України. Згідно з опитуваннями, 50% німців виступають проти постачання важкого озброєння до нашої країни. Підтримує цю ідею 43%. Так що канцлер певною мірою орієнтується і на думку громадян. Оскільки це прямо впливає на рівень його підтримки та підтримки його уряду", – наголошує експерт.

Другий важливий момент, за його словами, полягає в тому, що представники різних груп, які є у німецькому суспільстві (діячі культури тощо), останнім часом підготували кілька відкритих листів у контексті того, що не варто постачати в Україну важке озброєння. І оскільки вони лідери громадської думки, на це також доводиться реагувати.

"Але тут є, звісно, і момент особистісно-політичний. Позиція Шольца певною мірою успадковує позицію попереднього уряду. А саме – що не можна Росію доводити до умовного краю, після чого вже не повернеться назад. Мається на увазі використання тієї ж хімічної чи ядерної зброї. І у керівництва Німеччини працює така логіка: ми не будемо Росію провокувати, поставляючи важке озброєння в Україну", – пояснює Ігор Рейтерович.

За його словами, подібна логіка має право на існування, хоч вона абсолютно не прийнятна Україною та багатьма іншими країнами.

"Ми ж чудово розуміємо, що якщо Путін щось вирішить – його ніщо не зупинить, – аргументує експерт. – Буде в Україні важке озброєння (зокрема від Німеччини) чи не буде – він діятиме так, як вважатиме за потрібне".

Є ще один момент – один із основних. Про нього Шольц та інші члени німецького уряду мало говорять, наголошує експерт.

"Думаю, вони хочуть залишити якийсь місток до Росії. Щоб у віддаленому майбутньому мати можливість відновити економічні зв'язки, спільні проекти, торгівлю тощо. Оскільки нинішня ситуація, зокрема антиросійські санкції, безумовно, завдають шкоди Німеччині. Саме тому, як на мене, німецька влада, допомагаючи Україні, намагається робити це так, щоб не зруйнувати остаточно відносини з РФ. Сподіваючись у майбутньому деякі економічні преференції від Росії. За Путіна, після нього – не так важливо. Тобто, Шольц та його поплічники мислять на перспективу. Це їхнє розуміння національних інтересів. Яке, на превеликий жаль, йде врозріз із національними інтересами України", – констатує Ігор Рейтерович.

Він упевнений, що нам треба продовжувати дипломатичний тиск на Німеччину. І самотужки і із залученням "третіх країн" (Великобританії і так далі, що постачали нам важке озброєння) показувати, що подібні поставки не впливають на зміну політики Путіна. А навпаки – допомога зброєю може призвести до швидшого завершення війни. І, як наслідок, до налагодження економічної та інших складових для всіх.

Раніше на порталі "Коментарі" — Чи зможе Путін реалізувати "план Б" та як вплинуть вибори до Конгресу на політику США щодо України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини