Головна Новини Світ Німеччина Канцлер Німеччини стрімко втрачає підтримку серед населення: чому людей не влаштовує позиція Шольца
commentss НОВИНИ Всі новини

Канцлер Німеччини стрімко втрачає підтримку серед населення: чому людей не влаштовує позиція Шольца

Новий канцлер зіткнувся з критикою за кордоном за свою позицію, і тепер він потрапляє під обстріл вдома

4 лютого 2022, 12:11 comments1006
Поділіться публікацією:

Новий канцлер Німеччини Олаф Шольц прощається з "медовим місяцем" свого перебування на посаді, оскільки його позиція щодо назріваючої кризи на українському кордоні не задовольняє виборців. Про це повідомляє The Guardian.

Канцлер Німеччини стрімко втрачає підтримку серед населення: чому людей не влаштовує позиція Шольца

Олаф Шольц - фото з відкритих джерел

Шольца, чия ліберально-ліва коаліція була приведена до присяги менше двох місяців тому, Київ та інші столиці Центрально-Східної Європи критикують за те, що він дотримується обмежувальної позиції країни щодо експорту зброї до кризових регіонів і повільно розглядає потенційні санкції, які можуть бути спричинені вторгненням Росії в Україну.

Однак цього тижня Шольц також зіткнувся з подібною критикою в Берліні. 

У той час як Ангела Меркель рідко досягала успіху як оратор або ритор, Шольц "здається, хоче перевершити її в мистецтві зникнення", пише тижневик Der Spiegel, описуючи виступ її наступника за останні кілька тижнів як "майже невидимий, нечутний".

Згідно з опитуванням, опублікованим у четвер Infratest Dimap, підтримка СДПН Шольца впала до 22%, а консервативна Християнсько-демократична спілка (ХДС) обігнала її на 27%. Його особистий рейтинг в цьому ж опитуванні знизився на 17 відсоткових пунктів.

Ще одним фактором, який може пояснити параліч німецького лідера, є те, що він підтримує часто суперечливі погляди стосовно Росії.

Сполучені Штати традиційно вважають німців своїм найважливішим партнером – опитування, проведене Фондом Кербера в листопаді 2021 року, показало, що після обрання президентом США Джо Байдена відродилася віра в трансатлантичні відносини. Менше 5% опитаних вважають Росію важливим партнером.

Але в цілому німецька громадськість також не сприймає Росію Володимира Путіна як пряму загрозу. У такому ж опитуванні, проведеному до нарощування російських військ на кордоні з Україною в грудні минулого року, лише 16% опитаних німців ідентифікували Росію як загрозу німецьким цінностям. Більше 80% заявили, що країна є незначною загрозою або взагалі не загрожує.

Опитування, опубліковане цього тижня, проведене Forsa, показало, що 43% тих, хто живе в колишніх землях соціалістичної Східної Німеччини, вважають США відповідальними за посилення конфлікту на сході України, тоді як лише 32% звинувачують Росію. У західній Німеччині 52% вважали відповідальність Росії, і лише 17% сказали, що проблема в США.

Збалансованість таких різних поглядів є особливою проблемою для Шольца та його партії: СДПН нині керує всіма п’ятьма землями колишнього Сходу, чиї прем’єри мають вплив через Бундесрат, верхню палату німецького парламенту.

Одна з цих держав, Мекленбург-Передня Померанія, куди надходить газопровід "Північний потік-2" з Росії. Завершений, але не схвалений інфраструктурний проект, який більшість Європи критикує, користується великою популярністю серед місцевого населення та підтримується політиками соціал-демократами в регіоні.

Проте зникнення з міжнародної арени Шольца не задовольнить цих виборців, зазначила Ліана Фікс, експерт з Росії Фонду Кербера і постійний співробітник Німецького фонду Маршалла.

"Німецькі виборці, можливо, не хочуть, щоб їхня країна постачала зброю, але вони хочуть, щоб їхній лідер був помітним у дипломатичних зусиллях. І це те, що має бути в межах досяжності Шольца", — зазначила Фікс.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Німеччині заборонили трансляцію російського каналу RT.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини