Головна Новини Світ Німеччина Кінець епохи Меркель: досягнення і провали канцлера Німеччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець епохи Меркель: досягнення і провали канцлера Німеччини

Меркель обіймала посаду канцлера ФРН із 22 листопада 2005 року

26 вересня 2021, 13:45
Поділіться публікацією:

У Німеччині в неділю, 26 вересня, відбуваються парламентські вибори. Партія, що перемогла (блок), отримає право сформувати уряд, а лідер її партійного списку за успішного формування Кабінету міністрів, очолить його. Канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка обіймає цю посаду 16 років, на цей раз відмовилася виставляти свою кандидатуру на пост глави уряду від ХДС/ХСС.

Кінець епохи Меркель: досягнення і провали канцлера Німеччини

Ангела Меркель - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили досягнення Меркель на посту, розповівши, як вона проявила себе щодо України, а також куди вона може піти.

16-річний термін Меркель — це той термін, за якого ЄС розцвів і почав потроху девальвувати

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв зазначає, що Меркель досить лояльно ставилася до України протягом всього періоду перебування при владі. Але ця лояльність поєднувалася з жорсткістю.

"На мій погляд, лояльності було більше. У наступного ж канцлера (хто б ним не був), як мені здається, буде більше жорсткості, — вважає експерт. — Критики "закидають" Меркель, що у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО вона нібито сприяла тому, щоб Україна і Грузія не отримали статус ПДЧ. Але це було не її рішення, і не рішення тодішнього президента Франції — Саркозі. Це було консенсусне рішення європейських політичних еліт. Яке просто озвучили Франція і Німеччина. Вішати на Меркель всіх собак за це, як і за те, що в тому ж 2008-му не було підписано Трансатлантичну угоду про створення єдиного ринку між США і ЄС — несправедливо. Хоч саме її в цьому звинувачує у своїх мемуарах колишній президент США Барак Обама".

За словами Руслана Бізяєва, якщо оцінювати 16-річний термін Меркель, то це термін, за якого ЄС розцвів (насамперед як економічний суб'єкт) і почав потроху девальвувати.

"Останній термін канцлера Меркель — це початок девальвації ЄС як єдиного проєкту. Це і криза з біженцями, і нереалізований проєкт "Європа двох швидкостей", і незакриті конфлікти всередині ЄС — із Польщею, Угорщиною, Австрією та низкою інших країн. Основну провину тут несе Франція як політичний центр Євросоюзу. Але свою частку відповідальності несе і Меркель. Вона просто опинилася політиком іншої епохи. І, на мій погляд, йде якраз вчасно, — каже Руслан Бізяєв. — Хоч їй пропонували п'ятий термін, вона могла погодитися і залишитися".

Експерт припускає, що Меркель може піти в досить відому бізнес-структуру, або, наприклад, на пост генсека Генасамблеї ООН (або іншу високу міжнародну посаду).

"Куди саме вона піде, думаю, стане зрозуміло протягом пів року, — вважає Руслан Бізяєв. — Меркель досить активна, довго сидіти без роботи й писати мемуари, думаю, не буде".

 Політичний вплив Меркель так чи інакше буде ще досить довго зберігатися

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначає, що на величезний період перебування Меркель при владі любили звертати увагу представники РФ. У стилі: ось ви нарікаєте, що у нас "вічний Путін", у вас у самих, по суті, "вічна Меркель".

"Але тут є важливий нюанс. Меркель без фальсифікацій і підтасування на кожних виборах підтверджувала право бути канцлером. І громадяни обирали її, оскільки та програма, ті принципи, ідеї, які вона захищала, відповідали очікуванням більшості громадян Німеччини", — пояснює експерт.

В контексті України канцлер Німеччини, безумовно, залишиться дуже неоднозначною фігурою, вважає Ігор Рейтерович.

"Був період (з 2014-го до приблизно 2017-го), коли Меркель точно була на боці нашої країни. Канцлер займала тоді досить жорстку позицію щодо РФ. При цьому потрібно розуміти, що деякі її рішення були обмежені тим порядком, який був у самій Німеччині, — акцентує експерт. — І Меркель не могла не враховувати сподівання німецького бізнесу — як в контексті впровадження санкцій проти Росії, так і в рамках вибудовування економічних відносин між Німеччиною і РФ. З моєї точки зору, той максимум зовнішньополітичний, дипломатичний, який ми могли отримати на той момент від Німеччини, ми отримали".

А в кінці останнього терміну Меркель на посаді канцлера ситуація дещо змінилася, вважає Ігор Рейтерович.

"Меркель більше стала думати про безпосередньо німецькі справи. І ті рішення, які так чи інакше були пов'язані, в тому числі з РФ, були підпорядковані внутрішньополітичному порядку денному. Це та ж історія з "Північним потоком-2". Хтось вважає, що вона залишиться плямою на біографії Меркель. Але це, зважаючи з якого боку дивитися. З українського — так, це пляма. Якоюсь мірою — і з американського. Але для середньостатистичного німця Меркель все робила правильно, керуючись національними інтересами Німеччини. Тут вона десь була заручником тієї парламентської системи правління, яка діє в Німеччині. І була змушена враховувати все різноманіття інтересів партій, які перебувають в Бундестазі. У тому числі якесь русофільство, яке присутнє в бізнесових колах лідера європейської економіки", — підкреслює експерт.

Прогнозуючи, що Меркель буде робити далі, Ігор Рейтерович зі практично стовідсотковою впевненістю заявив, що вона не повторить шлях того ж ексканцлера Шредера або деяких інших німецьких політиків, які після завершення кар'єри виявилися де-факто на службі у Кремля. У Газпромі або в інших структурах, які контролюються ФСБ, російською владою.

"У Меркель інше становище, інше реноме. Роль морального авторитету, морального лідера, до якого, безумовно, будуть активно звертатися однопартійці за якимись консультаціями. І в плані формування коаліції, і щодо вироблення ряду рішень, в тому числі в рамках протидії тим або іншим негативним явищам у світовій економіці, в економіці безпосередньо Німеччини. Думаю, Меркель візьме якусь паузу, при цьому не відмовляючи однопартійцям у консультаціях. А потім, швидше за все, повторить долю багатьох європейських політиків, які на такій політичній пенсії займалися активною громадською, науковою, викладацькою діяльністю. Тобто, якісь лекції, можливо, якийсь фонд, який буде займатися глобальними питаннями світу, екології, енергоефективних технологій і так далі. Її максимально залучатимуть на різні міжнародні зустрічі, де будуть збиратися лідери громадської думки, наукові діячі — для обговорення проблем, які хвилюють людство. Політичний вплив Меркель так чи інакше буде ще досить довго зберігатися", — резюмує Ігор Рейтерович.

Раніше "Коментарі" писали, що Клімкін розповів, як Меркель до останнього не хотіла визнавати агресію РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини