Головна Новини Світ Німеччина Перезапуск німецької економіки: Шольц пообіцяв розпочати найбільшу трансформацію за століття
commentss НОВИНИ Всі новини

Перезапуск німецької економіки: Шольц пообіцяв розпочати найбільшу трансформацію за століття

Олаф Шольц планує зробити німецьку економіку найбільшою в Європі

16 грудня 2021, 11:47
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив у середу, 15 грудня, що його уряд зробить найбільшу економіку Європи придатною для майбутнього, сприяючи інвестиціям у захист клімату та цифровізацію, і пообіцяв, що ніхто не залишиться позаду в цій великій трансформації. Про це повідомляє Reuters.

Перезапуск німецької економіки: Шольц пообіцяв розпочати найбільшу трансформацію за століття

Канцлер Німеччини Олаф Шольц - фото з відкритих джерел

Перше серйозне звернення соціал-демократа до парламенту після того, як минулого тижня змінив лідера консерваторів Ангелу Меркель, було зосереджено переважно на внутрішніх питаннях. Шольц наголосив на негайній необхідності подолання пандемії та довгостроковому завданні модернізації як економіки, так і всього суспільства.

Проте 63-річний політик, який відвідав Париж, Брюссель та Варшаву після вступу на посаду, також підкреслив важливість зміцнення Європейського Союзу та стояння пліч-о-пліч із трансатлантичними союзниками перед обличчям загроз безпеці, як-от нарощування російських військових на кордоні з Україною.

"У нас попереду приблизно 23 роки, протягом яких ми повинні і будемо виходити з викопного палива, що означає найбільшу трансформацію нашої промисловості та економіки за щонайменше 100 років", — сказав новий канцлер Німеччини.

Шольц був віце-канцлером і міністром фінансів у коаліції з Меркель протягом останніх чотирьох років. Але він пообіцяв, що його безпрецедентна тристороння коаліція з екологічними зеленими та ліберальними вільними демократами стане "перезапуском".

Німеччині необхідно подвоїти виробництво відновлюваної енергії до 2030 року, але Шольц також планує розширити інфраструктуру, як-от зарядні станції для електромобілів..

Його уряд створить основу для того, щоб більшість інвестицій у майбутнє Німеччини були приватними, наприклад, розширивши роль державного банку у підтримці стартапів.

Така трансформація могла б спрацювати лише за умови соціальної згуртованості, сказав Шольц, підкресливши плани підвищити мінімальну заробітну плату та зробити суспільство більш інклюзивним, наприклад, шляхом самоідентифікації трансгендерних людей та лібералізації законів про громадянство.

"Ми імміграційна країна... але ми повинні працювати над тим, щоб стати кращою країною для інтеграції", — сказав він, додавши, що його уряд прагне полегшити іноземцям можливість працювати в Німеччині.

Опозиційні законодавці з обох сторін політичного спектру зосередили свою критику на адресу нового уряду на його пропозиціях фінансувати державні інвестиції за рахунок додаткових боргів на мільярди євро. Крайні ліві критикували його за те, що він не підвищив податки для багатих, а праві звинувачували його в нежиттєздатній фінансовій політиці.

Коефіцієнт боргу Німеччини, який становить трохи менше 70% ВВП, набагато менший, ніж у Франції – 115%, або у США – понад 160%, але Шольц, тим не менш, зіткнувся з критикою щодо бюджетних планів свого уряду.

Опозиційні консерватори заявили у вівторок, 14 грудня, що подадуть скаргу до конституційного суду щодо планів нового уряду використати невикористані борги з цьогорічного бюджету для майбутніх витрат на кліматичні та економічні перетворення.

Як повідомляли раніше "Коментарі", посол України в Німеччині Андрій Мельник вважає "надто оптимістичним очікування", що новий уряд на чолі з Олафом Шольцем погодиться надати Україні оборонну зброю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини