Головна Новини Світ Німеччина Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни

Зміну риторики Німеччини щодо війни в Україні помітили не лише на Заході, а й у Росії

29 жовтня 2022, 11:10 comments1974
Поділіться публікацією:

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, який раніше ратував за зміцнення зв'язків з РФ та будівництво "Північних потоків", після відкритого вторгнення рашистів в Україну кардинально змінив думку. Особливо після того, як цього тижня сам відвідав нашу країну. У своїй програмній промові він закликав німецьке суспільство до спільного протистояння проблемам, спричиненим російською агресією проти України. Про що свідчить така зміна світогляду – і як нам цим скористатися? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Штайнмайєр та Шольц активніше заговорили про підтримку України: як це вплине на перебіг війни

Штайнмайєр та Шольц. Фото: з відкритих джерел

Україні слід використати позицію німецької влади, що змінилася

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда вважає, що нинішня позиція Штайнмайєра є показовою.

"Штайнмайєр не лише досвідчений політик, а й людина із середовища Соціал-демократичної партії Німеччини. Він так чи інакше має резонувати з позицією канцлера Шольца. У нас нинішнього президента Німеччини знають за сумнозвісною "формулою Штайнмайєра" (спроби врегулювати ситуацію на Донбасі шляхом політико-дипломатичних кроків, багато в чому трактуванням РФ – прим. ред.). Але якщо ми згадуватимемо помилки минулого, то далеко не поїдемо", – упевнений експерт.

На його думку, те, що Штайнмайєр побачив і відчув, побувавши в Україні (зокрема просидівши близько півтори години у бомбосховищі в Корюківці на Чернігівщині), стало останньою краплею, яка переповнила чашу процесу зміни його політичних переконань.

"Він і раніше вибачався, що був фактично лобістом Північних потоків. І зараз дав досить чіткі оцінки ситуації, – наголошує Євген Магда. – Нам це слід використати. Сприймати як простягнуту руку дружби та допомоги. І робити кроки назустріч. Демонструвати, що ми можемо зробити для Німеччини".

Докорінно позиція Німеччини не змінилася

Політичний консультант Олександр Вербицький вважає, що поки що нічого докорінно не змінилося.

"Так, президент Німеччини побував в Україні. Так, він зробив заяви, які мають радувати слух ура-патріотів в Україні. І так, пана Штайнмайєра почули прості німці. А що змінилося докорінно? Нічого. Поки нічого. Німеччина як приймала до себе, так і приймає біженців з України, не питаючи, звідки саме вони і з якою метою прибули. Німеччина постачає в Україну гуманітарні вантажі. Німеччина сьогодні постачає засоби ППО і розглядає питання про постачання танків нам. І це говорить про те, що Німеччина "інтегрована" у війну, хоча комусь хочеться, щоб вона ще й почала воювати", – зазначає експерт.

Він також звертає увагу, що постать президента в Німеччині – це більш атрибут демократії, ніж інструмент виконавчої влади.

"Добре хоча б те, що у своєму інтерв'ю каналу ARD пан Штайнмайєр як професійний дипломат дуже чітко розставив акценти у взаєминах між ФРН, СРСР та РФ, між нинішніми Росією та Німеччиною. Це важливо хоча б для того, щоб було визначено політичні лінії для парламенту, преси, громадської думки", – робить висновок Олександр Вербицький.

Читайте також на порталі "Коментарі" — головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний озвучив 4 цілі, які успішно виконують ЗСУ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини