Головна Новини Світ Німеччина Створення нового уряду в Німеччині: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Створення нового уряду в Німеччині: до чого готуватися Україні

У потенційній коаліції знаходяться політичні сили, які мають суттєві відмінності щодо взаємовідносин Німеччини з РФ

16 жовтня 2021, 12:10 comments1013
Поділіться публікацією:

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), "Союз-90"/"Зелені" і ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) домовилися перейти від так званих зондуючих переговорів до коаліційних на шляху до створення нового уряду ФРН.

Створення нового уряду в Німеччині: до чого готуватися Україні

Прапор Німеччини - фото з відкритих джерел

Ситуацію, що складається в Німеччині, в тому числі в українському ракурсі, проаналізував для порталу "Коментарі" магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля.

"Поки можна говорити лише про те, що завершилися попередні консультації — і починається основний раунд коаліційних переговорів, де будуть виписувати конкретні формулювання. Те, що, як пишуть, "усунуті розбіжності з основних питань" під час попередніх, зондуючих консультацій, залишає масу недомовок. У тому числі стосовно взаємин Німеччини з РФ з української проблематики. Адже в потенційній коаліції знаходяться політичні сили, які мають суттєві відмінності з цих питань", — пояснює Володимир Воля.

За його словами, соціал-демократи виступають за поглиблення діалогу з РФ, хочуть запросити російське керівництво на саміт ЄС, поспілкуватися на вищому рівні. А ті ж "зелені" виступають проти цього. Крім того, у "зелених" була досить жорстка позиція щодо "Північного потоку-2", тоді як у соціал-демократів — з точністю навпаки.

"Ну, а вільні демократи мають із соціал-демократами ще більше розбіжностей, ніж "Союз-90"/"Зелені". Що значить — "усунули розбіжності"? Думаю, зрозуміти зможемо лише після основного раунду переговорів", — говорить експерт.

При цьому у Володимира Волі є припущення, що питання Росії, ПП-2, української проблематики, та й взагалі зовнішньої політики могли винести "за дужки", зосередившись на внутрішніх соціально-економічних проблемах. Або ж соціал-демократи відмовилися від пом'якшення позицій у відносинах з РФ, але й домоглися від "зелених" відмови від жорсткої позиції щодо ПП-2 та низки інших ініціатив, в тому числі антиросійського характеру.

"З моєї точки зору, "зелені" пішли в коаліцію, яка виглядає менш природно, ніж якби це була коаліція ХДС/ХСС "Союз-90"/"Зелені" + ВДП. Принаймні з точки зору зовнішньополітичних заяв, озвучених головними політичними силами Німеччини", — зазначає експерт.

На його думку, якщо буде реально сформована "світлофорна коаліція" (СДПН "Зелені" + ВДП), це буде для українського політикуму повчальна історія.

"Навесні деякі консультанти, радники нашептали Офісу президента, що "зелені" в Німеччині переможуть. Але вони не тільки не перемогли, але й пішли на союз з найбільш лояльно налаштованою щодо РФ німецькою партією з тих, які пройшли в парламент, — зазначає Володимир Воля. — Втім, важливо дочекатися завершення офіційних переговорів, щоб зрозуміти, що конкретно сказано з тих чи інших пунктах, що цікавлять Україну. Ну і, крім того, ще не факт, що переговори завершаться успішно. Може так статися, що потенційна коаліція не відбудеться. Якщо ж вона все ж вступить у дію, головна інтрига — хто, де, кому і в чому поступився, що на що обміняли".

Нагадаємо, що на парламентських виборах, що відбулися 26 вересня, перемогла СДПН, отримавши 25,7% голосів. Консервативний блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) набрав 24,1% голосів, що стало гіршим результатом в його історії. Вільна демократична партія отримала 11,5% голосів, "Союз-90"/"Зелені" — 14,8%, правопопулістська "Альтернатива для Німеччини" — 10,3%. Також у Бундестаг, завдяки трьом прямим мандатам, пройшла Ліва партія з 4,9% голосів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини