Головна Новини Світ Німеччина Яку гру веде Шольц та Німеччина – чому обіцяної Україні зброї, як не було, так і немає
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку гру веде Шольц та Німеччина – чому обіцяної Україні зброї, як не було, так і немає

Бізнес Німеччини дуже погруз у зв'язках з Росією, тому уряд Німеччини намагається до останнього тягнути з розривом відносин з Москвою

20 липня 2022, 13:37
Поділіться публікацією:

Канцлер ФРН Олаф Шольц продовжує обіцяти, що постачання зброї в Україну буде продовжено. Але, якщо подивитися на список федерального уряду, то видно, як мало доставляється до Києва з Німеччини. Німецька опозиція говорить про ганьбу, повідомляє Die Welt. Чому Шольц поводиться так? Як це можна (і чи можна) змінити? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яку гру веде Шольц та Німеччина – чому обіцяної Україні зброї, як не було, так і немає

Олаф Шольц. Фото: з відкритих джерел

Німеччині потрібно допомогти зробити свій остаточний вибір – і цим реально посилити позицію України в цій війні

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан розмірковує так:

"Уряд Німеччини і, зокрема, його голова Олаф Шольц, продовжують демонструвати чудеса геополітичної еквілібристики щодо російсько-української війни. Активно декларуючи засудження дій РФ та готовність усіляко підтримати Україну, німецький канцлер, повторюючи як мантру фразу "все прибуде вчасно", продовжує гальмувати постачання зброї для ЗСУ. Прикриваючись аргументами про необхідність привести зброю, що надається, у належний вигляд, внесення змін до протоколів логістики, Німеччина так досі й не забезпечила серйозних поставок. Згідно з офіційними джерелами в німецькому уряді, за останні три тижні в Україну було поставлено 42 тисячі продуктових пайків та 102 автомобілі на потреби української армії. І все. Ходять чутки навіть про перегляд обсягів поставок у бік зменшення".

На думку експерта, логіка дій німецького уряду є зрозумілою. У Німеччині, пояснює він, є великий відсоток великого та середнього бізнесу, який живе з торговельних відносин із РФ.

"З одного боку, є зацікавленість щодо дешевих російських енергоносіїв (газ і нафта). З іншого боку, німецькі виробники промислового обладнання, побутової техніки та товарів широкого вжитку вкрай зацікавлені у бездонному російському ринку, який, незважаючи на санкції, все ще функціонує. У геополітичному аспекті Німеччини потрібна єдина і відносно потужна (економіка та військова сфера) Росія як альтернатива США та Великобританії, в контексті контролю процесів усередині ЄС", – розповідає Олександр Курбан.

Він вважає, що зовнішня політика Німеччини (зокрема публічна поведінка Шольца) сьогодні нагадує терези, на одній чаші яких – вигоди від співпраці з РФ, а на іншій – загальнолюдські цінності та інтереси України.

"Вирішальної переваги, за фактом, поки що немає, – зазначає експерт. – Хоча "українська" чаша виглядає вагомішою. Думаю, Німеччині потрібно допомогти зробити свій остаточний вибір – і цим реально посилити позицію України в цій війні. Слід активно лобіювати українські інтереси у німецькому бізнес-середовищі, у колі німецьких політиків. Альтернативу російському ринку та адекватне постачання енергоресурсів Україна, звичайно, не зможе забезпечити. Проте вигідні пропозиції щодо транспортно-логістичних проектів, у сфері сільського господарства, надання можливостей створення нових високотехнологічних підприємств, цілком нам під силу. Над німецьким геополітичним вектором потрібно системно працювати із залученням зусиль усіх гілок української влади. Не віддавати це лише до компетенції нашого МЗС. Сама по собі українсько-німецька співпраця не розширюватиметься, принаймні у потрібному нам контексті".

Жодних наслідків у Німеччині дії Шольца щодо пробуксувань постачання озброєння в Україну – не матимуть

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, один із учасників політичної підгрупи переговорників у Мінську Сергій Гармаш вважає, що у Шольца зв'язані руки.

"Навіть, якщо він дуже хоче розірвати відносини з Росією, на сьогоднішній день він не має такої можливості. Німеччина, на жаль, зараз тотально залежить від Росії економічно. Звідти вона отримує близько 40% газу (до широкомасштабної російської агресії проти України, яка змішала європейцям усі карти співпраці з Москвою, було 55%), величезна сировинна залежність (значна частина продукції в Німеччині виробляється з російської сировини). Тож ФРН зацікавлена економічно у постачанні сировини та енергоносіїв з РФ", – пояснює Сергій Гармаш.

Він акцентує – для того, щоб позбутися цієї залежності, потрібен час. Тому Німеччина, упевнений експерт, зараз не вступатиме в серйозний конфлікт з РФ (не на словах, а на ділі), щоб та не могла використовувати залежність ФРН як інструмент проти німецького уряду.

"Виходячи з цього, думаю, що жодних наслідків у Німеччині дії Шольца щодо пробуксувань постачання озброєння в Україну – не матимуть. Будь-яка політична сила, яка стане новим німецьким урядом, у результаті зіткнеться з тією ж реальністю – і їй доведеться поводитися так само, як поводиться зараз Шольц та його міністри", – констатує Сергій Гармаш.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін назвав причину, чому він не зустрінеться із Зеленським.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Геноцид Донбасса

20 липня 2022, 15:45

Вот еще одно падло нацисткое, Кириленко выгоняет людей из их собственных квартир в украину бомжевать, кто у этих бандеровцев во Львове квартиру снимет за 30 тыс. гривен в месяц, хоть бы подумал, падло. С оккупированных территорий хоть можно свободно выехать за границу, а украина это тюрьма сейчас, попав сюда потом ни домой не выпускают, ни за грницу на зароботки не выехать, пока зеленые выблядки себе карманы набивают, ссучары. Это уже дает понять, что готовятся здавать Донецкую область, раз народ выгоняют, такое было и в Луганской обл. Таких нациков, тварей уже пора ничинать мочить.

Ігор

20 липня 2022, 13:46

Зброя потрібна для захисту цивільних, а їм стає все більш важко, окрім корупції біля бюджету. Яку гру вела і веде весь час корумпована влада, обіцяючи всьому світу реформи і ліквідацію корупції? А обіцяного як не було, так і немає. Карма, вона така, вимагає в першу чергу починати з себе. Тоді і світ не буде заручником православних розбірок.


Новини