Головна Новини Світ Великобританія Чому Джонсон раптово йде у відставку – що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Джонсон раптово йде у відставку – що це означає для України

Причини відставки британського прем'єра не пов'язані з війною Росії проти України, відставка Джонсона – внутрішньополітичний процес Великобританії

7 липня 2022, 16:18 comments1074
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон оголосив, що ухвалив рішення піти з посад глави уряду та лідера Консервативної партії. Що відбувається у Великій Британії і чому? Як ситуація може вплинути на Україну? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Джонсон раптово йде у відставку – що це означає для України

Володимир Зеленський та Борис Джонсон. Фото: Офіс президента

Джонсона скинула еліта Консервативної партії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов наголошує, що політична система Великобританії відрізняється від звичної нам української. Якщо всередині правлячої партії є політики, які мають більшу довіру у внутрішньопартійній системі, ніж прем'єр-міністр, то в нього практично немає шансів зберегти посаду.

"Борис Джонсон у зв'язку з низкою скандалів, до яких причетний і він особисто, і члени його уряду, для англійського суспільства – не дуже політкоректний. А всередині Консервативної партії є політики, які мають більший авторитет у цій політсилі, ніж Джонсон. Насамперед це політики, пов'язані з силовим блоком. Наприклад, нинішній міністр оборони Бен Воллес, а також колишній глава Міноборони Пенелопа Мордонт. Крім того, є представники цієї партії, які користуються більшою популярністю в англійському суспільстві. Особливо це стосується колишнього міністра фінансів Великої Британії Ріші Сунака. Який, власне, і виступив проти Джонсона. Подав у відставку та створив критичну хвилю, стверджуючи, що серйозні політики не можуть працювати з Джонсоном. Причому Сунак, на думку моїх британських знайомих, розраховує на посаду прем'єра через свою популярність у широких колах", – зазначає Віктор Савінов.

Є також думка, продовжує він, що силовий блок висуне не Уоллеса і не Мордонт, менш популярних поза Консервативною партією, а міністра закордонних справ Великобританії – Ліз Трасс.

"За великим рахунком, Джонсона повалила еліта Консервативної партії. Це не дуже зрозуміло та звично для української аудиторії. Ми маємо іншу політичну систему. Але для Англії це природний процес. І зараз консерватори вирішуватимуть, хто з лідерів партії очолить уряд, – розповідає експерт. – Для України це може змінити багато чого. Одна річ, якщо уряд очолить Ліз Трасс, яка має яскраво виражену проукраїнську позицію. І зовсім інше – якщо Пенелопа Мордонт. Вона є дуже жорстким політиком і може різко повернути політику Великобританії".

Очікується активізація російської пропаганди в стилі "Захід нестабільний", "підтримка України дорого обходиться" і так далі

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун нагадує, що на міжнародній арені Джонсон із його ставленням до України став героєм для нашої держави – через свою жорстку політику щодо Росії (на відміну від багатьох інших політиків світового рівня, які намагаються " врятувати обличчя Путіну). Але, водночас, на внутрішньополітичній арені, у питаннях державного управління Джонсон припустився низки серйозних помилок, підкреслює політолог.

"Не було серйозних проривів після Брекситу. Не було багато іншого, на що розраховували жителі Великої Британії. Крім того, глава уряду виявився замішаним у низці скандалів (та сама вечірка у розпал локдауну, ті ж призначення до міністерств людей, замішаних у секс-скандалах). І відхід Джонсона з постів – це не відхід білого та пухнастого політика на зло системі. Якби не було перерахованих вище проколів – не було б і приводу у сопартійців вимагати його відставки", – упевнений Максим Джигун.

Він вважає, що у питаннях відносин між Великобританією та Україною навряд чи щось критично зміниться.

"Хоч англійська влада, хоч опозиція завжди добре ставилися до України. Ну, а антиросійськість Великобританії зараз, мабуть, на піку, — пояснює експерт. – Єдине, ми не можемо уявити, чи новий прем'єр буде так само зацікавлений у розширенні британського лідерства на схід Європи. Із обов'язковим залученням України, Польщі, країн Балтії, як лобіював Джонсон. Але можна передбачити, що ми продовжимо отримувати максимальну допомогу від Великобританії для протистояння російській агресії. Включаючи озброєння. Також очікується активізація російської пропаганди в стилі "Захід нестабільний", "підтримка України дорого обходиться" тощо. По-перше, вірити в це не слід. По-друге, потрібно розбивати подібні фейки – насамперед це справа для експертної та журналістської спільноти".

Відставка Джонсона може сприйматися як несправедлива, але цей крок демократичний

Політичний аналітик Павло Нусс міркує так:

"Коментуючи причини та наслідки відставки прем'єр-міністра Великобританії, великого друга та адвоката національних інтересів України на міжнародному рівні Бориса Джонсона, перше, на що варто звернути увагу, – це відсутність впливу на кризу чинника російсько-української війни. Насправді, у Великій Британії розгорівся секс-скандал, на тлі якого понад 50 членів уряду подали у відставку. Все – через заступника голови консерваторів Кріса Пінчера. Повідомляється, що він нібито надавав некоректні знаки уваги колег по парламенту. Іншими словами, відставка Джонсона може сприйматися як несправедлива, але цей крок демократичний. Так би мовити, іспит на міцність демократичних засад у Сполученому Королівстві".

За словами експерта, вибори нового лідера Консервативної партії відбудуться цього літа, а нового главу уряду буде визначено до партійної конференції у жовтні.

"Згідно з новим опитуванням членів Консервативної партії, міністр оборони Великобританії Бен Уоллес є явним фаворитом на перемогу в будь-якому змаганні за лідерство. Він перемагає всіх основних претендентів, включаючи шановну нами міністра закордонних справ Ліз Трасс, – зазначає Павло Нусс. – Після відставки Бориса Джонсона, який поки що залишається "при кермі" (до обрання нового прем'єра та подолання урядової кризи), ставлення Великобританії до України не зміниться. Той же основний претендент на посаду прем'єра Бен Уоллес відіграв ключову роль у британській оборонній підтримці України. Втім, як і інший претендент – глави МЗС Ліз Трасс. Щодо подальшої долі Джонсона, я впевнений, що він буде постійним (на регулярних умовах) гостем в Україні як консультант, адвокат інтересів нашої країни у Великій Британії. Не сумніваюся й у тому, що він ще повернеться до резиденції прем'єра на Даунінг-стріт, 10".

Читайте також на порталі "Коментарі" — зарано Сергій Шойгу прозвітував про окупацію Луганщини: Сергій Гайдай розкрив подробиці, де й досі точаться важкі бої.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини