Головна Новини Світ Великобританія Хто в Британії замість Джонсона: чому для України це важливо – який небажаний сценарій
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто в Британії замість Джонсона: чому для України це важливо – який небажаний сценарій

Україна може розраховувати на підтримку та допомогу Лондона, незалежно від того, хто очолить уряд

11 липня 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

У Британії дедалі більше кандидатів оголошує про намір балотуватися на посаду прем'єр-міністра країни, яку раніше обіймав Борис Джонсон. Слідом за молодшим міністром з питань торгівельної політики Великобританії, колишнім головою Міноборони Пенні Мордонт, головою Мінтрансу Грантом Шаппсем і колишнім главою Мінфіну Ріші Сунакою про свої амбіції повідомила глава МЗС Ліз Трасс. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію у Великій Британії, а також її вплив на Україну.

Хто в Британії замість Джонсона: чому для України це важливо – який небажаний сценарій

Борис Джонсон. Фото: DW

Найбільш ризикованим для нас був би сценарій перевиборів у Британії

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко вважає, що не варто перебільшувати впливу британської внутрішньої політики на її зовнішню.

"У таких країнах, як Британія, питання безпеки, оборони та міжнародного співробітництва дуже добре інституалізовані держапаратом. І виборні політики мають лише обмежений сегмент свого впливу та допустимих змін. Крім того, існуючу підтримку Україні Британія надає не із суб'єктивних факторів (особистих бажань та симпатій політиків), а з об'єктивних. Насамперед, стримування РФ дає можливість зберігати британські інтереси щодо протидії економічній спайці Росії з Євросоюзом, не дозволяти німецьким конкурентам змінити статус-кво за рахунок дешевих енергоносіїв", – пояснює експерт.

Є, запевняє він, та інші причини, які стимулюють британську політику щодо РФ та України. Тому якось суттєво політика в нашому напрямку не зміниться, вважає Ярослав Божко.

Водночас, наголошує він, найбільш ризикованим для нас був би сценарій перевиборів у Британії. Тоді є шанс на перемогу партії Лейбористів, яка, на відміну від нині правлячих консерваторів, є носієм набагато меншої активності у зовнішній політиці та витратах на оборону.

Після Джонсона політика Великобританії щодо російсько-української війни не зміниться

Політичний експерт Валентин Гайдай нагадує, що нерідко прем'єрами Британії ставали колишні міністри закордонних справ. Той самий Борис Джонсон був главою МЗС в уряді Терези Мей. Тож Ліз Трасс у цьому сенсі має хороші шанси, вважає експерт.

"Втім, головне, що треба розуміти українцям – хто б не став наступним головою британського кабінету міністрів та Консервативної партії, курс Великобританії щодо континентальної Європи (суперництво), Росії (протистояння), України (підтримка) – не зміниться. Це не як на пострадянському просторі (включно з досвідом нашої країни), коли зміна влади може призвести до зміни курсу, бо біля керма стають прозахідні чи проросійські політики. У західних демократіях, включаючи Велику Британію, зовнішньополітичний курс при зміні влади подібних кульбітів не робить. Тож від прізвища британського прем'єра нічого в цьому сенсі не зміниться", – упевнений Валентин Гайдай.

За його словами, та сама Ліз Трасс не менш жорстка, ніж Борис Джонсон, висловлювалася на адресу Росії (зокрема, говорила про необхідність суду над військовими злочинцями) і виступала за всебічну підтримку України. Наголошуючи, що війна має завершитися поразкою країни-агресора.

"Отже, наголошую, хто б не очолив Кабмін після Джонсона, політика Великобританії щодо російсько-української війни не зміниться", – резюмує Валентин Гайдай.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Олексій Резніков підтвердив інформацію про те, що Зеленський наказав звільнити південь України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини