Головна Новини Світ Великобританія Стоїмо "на краю прірви": Джонсон підсумував свою зустріч із головою НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Стоїмо "на краю прірви": Джонсон підсумував свою зустріч із головою НАТО

Прем'єр-міністр Британії побоюється, що Європа перебуває у «прірві», оскільки Росія розширює свої сили на кордонах України

11 лютого 2022, 12:44
Поділіться публікацією:

Борис Джонсон сказав, що він побоюється, що Європа стоїть "на краю прірви", оскільки деякі експерти заявили, що Росія тепер зібрала сили на кордонах України, які будуть здатні вторгнутися. Про це повідомляє The Guardian.

Стоїмо "на краю прірви": Джонсон підсумував свою зустріч із головою НАТО

Збройні сили Росії та Білорусі беруть участь у військових навчаннях - The Guardian

Прем’єр-міністр сказав, що сподівається, що президент Росії Володимир Путін "розійдеться та деескалує", в той час як міністр закордонних справ Ліз Трасс провела холодні переговори зі своїм колегою у Москві й оголосила про нові санкції.

"Я думаю, що сьогодні, 10 лютого 2022 року, ми стоїмо на краю прірви, і речі дуже небезпечні", – сказав Джонсон після поїздки до НАТО у Брюсселі.

Раніше у штаб-квартирі НАТО Джонсон заявив, що ситуація вступила у "найнебезпечніший момент". Його слова повторив генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, який додав: "Кількість російських військ зростає. Час попередження про можливу атаку скорочується".

За оцінками військових аналітиків, Москва зібрала понад 135 тис. військовослужбовців на кордонах України, як у Росії, так і у Білорусі, де у четвер, 10 лютого, розпочалися 10-денні спільні військові навчання двох авторитарних країн.

Роб Лі, російський військовий експерт і науковий співробітник Інституту зовнішньої політики, написав у середу ввечері, що "російські військові станом на цей тиждень/вихідні мають військові можливості для фактично масштабного вторгнення".

NBC News повідомляє, що розвідка США прийшла до висновку, що Росія зібрала 100 батальйонних тактичних груп плюс спецназ на кордонах з Україною, рівень, який колись вважав Вашингтон надійною силою вторгнення.

Джонсон сказав, що Велика Британія та НАТО не будуть втручатися збройним шляхом, якщо Україна, яка не є членом НАТО, піддасться нападу, але припустив, що Велика Британія готова озброїти будь-які повстання, якщо Росія атакує.

"Це можливо, я не хочу виключати це", — сказав Джонсон.

Джонсон заявив, що домовився з главою НАТО про "пакет підтримки" для збільшення військового внеску Великобританії у східноєвропейських членів альянсу. За словами Джонсона, Британія "подвоїть присутність" військ в Естонії, де Велика Британія надає 900 військових до бойової групи НАТО, яку вона очолює.

Дипломатичні зусилля також тривали. Столтенберг сказав, що раніше у четвер він надіслав листа Лаврову, запропонувавши обговорити більше прозорості навколо навчань, а також контроль над ядерними озброєннями. 

Як повідомляли раніше "Коментарі", Джонсон натякнув, що рішення Кремля щодо України вже прийнято.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини