Головна Новини Світ НАТО Чи пробудить удар по Охматдиту наших партнерів: що нам дасть саміт НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи пробудить удар по Охматдиту наших партнерів: що нам дасть саміт НАТО

Важливе питання в тому, який рівень допомоги від держав-учасників Альянсу може отримати Україна

9 липня 2024, 09:45 comments3319
Поділіться публікацією:

Україна пережила одну з найжорстокіших атак країни-агресора. Внаслідок прильотів загинули люди у Києві, Дніпрі, Кривому Розі та Донецькій області. Сталося це жахіття напередодні саміту НАТО. Чи можна сказати, що ця атака нарешті пробудить наших союзників? Чи очікуєте ви на проривні рішення від саміту, який стартує сьогодні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів. 

Чи пробудить удар по Охматдиту наших партнерів: що нам дасть саміт НАТО

Україна – НАТО. Фото: з відкритих джерел

Питання в тому, який буде окреслено шлях України до НАТО

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич відразу звернув увагу, що невірно вживати термін "союзники" по відношенню до західних країн, які допомагають Україні відбивати російську агресію.

Станом на сьогодні, наголошує експерт, Україна не є учасником жодного військового блоку. Відповідно Україна не має колективного договору про гарантування безпеки, який би мав чіткі рамки дії в разі агресії проти України.

"Також Україна не має двосторонніх договорів саме союзницького характеру, коли держава-партнер має вживати невідкладних заходів, в першу чергу, допомагаючи військом або технікою в разі агресії. Ми маємо партнерів, але партнерство – це також досить непогано", – зауважив експерт.

Що стосується саміту НАТО, то, на думку Ігоря Тишкевича, швидше за все запрошення стати учасником НАТО на цьому саміті ми не отримаємо. Така вірогідність достатньо висока. 

"В принципі, це очікуваний  результат. Питання в тому, який буде окреслено шлях України до НАТО і чи буде він взагалі окреслений. Також питання в тому, який рівень допомоги від держав-учасників Альянсу може отримати Україна.  Йдеться насамперед про військову допомогу: техніка, навчання, боєприпаси.  Російська Федерація перед кожною такою масштабною подією, таким масштабним самітом намагається підняти ставки. Наскільки я розумію цей удар по Києву мав продемонструвати спроможність Росії вести війну далі і це вкладається в російську логіку лякання затяжною війною. Плюс до цього я не виключаю вірогідність того, що частина ракет мала поцілити в комплекс  будівель Міністерства оборони України. Але не долетіли. Відповідно, маємо одну з наймасштабніших атак саме на Київ, маємо дуже велику кількість жертв.  І звісно що це є потужним психологічним фактором. Чи буде цей фактор чимось на зразок фактору Бучі? Станом на сьогодні я б сказав що скоріше ні. Маю на увазі такого рівня. Звісно, що це буде впливати на рішення, тому що зрештою поцілили і в житлові будівлі, і в дитячу лікарню і це може спричинити певне збільшення обсягів допомоги. Але, знову ж таки, це не означає, що Україні дадуть дуже велику кількість зброї, якої просто може не бути в наявності, якщо говорити про ті ж системи ППО. Їх не так багато в світі", – зазначив експерт.

Ігор Тишкевич допускає, що може бути прийнято рішення про те, що Україна може отримати частину дійсно необхідної зброї. Можемо отримати те про, що обговорювали з Польщею. 

"Мова про готовність держав НАТО збивати російські ракети над територією України в разі, якщо вони будуть біля кордонів країн НАТО. Припустимо, якщо до цього окрім Польщі долучиться Румунія, то це зможе захистити частину портів Одеської області. Це може стати певним стимулом обговорення реального шляху України до НАТО, але мова лише про обговорення. Наразі не йдеться про початок цього шляху вже сьогодні", – констатував експерт.

Нам потрібне зелене світло від Заходу на використання далекобійної зброї

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначила, чергова терористична ракетна атака Росії на Україну, на Київ, Дніпро, Покровськ, Краматорськ, Херсон, Слов'янськ, Кривий Ріг завдала руйнувань житлу, промисловій та цивільній інфраструктурі міст. Але найсумніше, що загинули щонайменше чотири десятки осіб, більше двохсот отримали поранення різного ступеня тяжкості, за життя багатьох досі боряться лікарі. Внаслідок атаки на Київ зруйновано новий корпус лікарні “Охматдит”, найбільшого республіканського дитячого діагностично-лікувального закладу України та одного з найбільших в Європі. Влучання в приватну клініку на метро Лівобережна, там 9 жертв, пошкоджено лікарню Водників у Херсоні і т.д. 

"Враження, що, для цілей, які визначаються задовго до застосування ракет, навмисно було обрано лікарняні заклади. В тій же лікарні “Охматдит” під завалами будівлі опинилися люди, точна кількість жертв наразі невідома. Але знайдено мертвими маму і двох її дітей, загинули двоє дорослих, з них одна – лікарка нефрологічного відділення.  Вже зараз зрозуміло, що це один з найбільших воєнних злочинів Росії за час повномасштабної війни. Навіть під час Другої світової війни на території Європейського континенту згідно правил та звичаїв війни білий прапор з червоним хрестом на ньому не використовували, як цілі, навіть військові госпіталі не бомбили прицільно.  Росія ж, яка пишається перемогою у Другій світовій, у ХХІ столітті цілеспрямовано воює з цивільним населенням України, атакуючи житлові будинки, лікарні, зони відпочинку (Мала Данилівка у Харкові, де теж загинули люди, серед них, вагітна жінка). Під час обстрілів у власних домівках по всій Україні гинуть цілі родини. Росія вчергове показала, що вона – країна-терорист.  Російські політики та політселебретіз просто з екранів ТБ прямо закликають вбивати українських дітей, російські коментатори соціальних мереж радіють смертям української малечі та й усього українського народу", – зазначила експерт. 

Вона наголошує, що цей жахаючий злочин Москви перекреслює будь-яку можливість діалогу з путінським режимом. На Путіна, Шойгу, Герасимова Міжнародний кримінальний суд видав ордери на затримання за злочини проти людяності, їхнє місце справді у міжнародному трибуналі, а не в залі для переговорів.

"Як показала ця атака, проблема України в тому, що ППО немає у достатній кількості, аби захищатись від ракетних ударів по цивільній інфраструктурі. Нинішній саміт НАТО мав би стати майданчиком узгодження спільної позиції західних партнерів щодо повного зняти обмеження на застосування свого озброєння по воєнним об’єктам на російській території середньої та великої дальності. Україна стікає кров'ю буквально, поки Брюссель, Берлін, Вашингтон роздумують над цим питанням. Континентальна війна на виснаження, якою вже два роки широкомасштабного вторгнення є українсько-російська війна, мала би бути дзеркальною для обох сторін. І, якщо Росія б'є вглиб нашої території, то чому ми не маємо права відповісти дзеркально і бити вглиб її території? А поки це питання буде на саміті НАТО, частина українських дітей і громадян знову стануть жертвами агресії з боку РФ. Одним з проривних рішень якраз і може бути посилення обороноздатності України за рахунок використання далекобійної зброї, а також, що дуже фантастично на сьогодні з огляду на боязкість партнерів, взяти українське небо під контроль авіації країн-учасниць НАТО. Побачимо, чи станеться це, бо вчора всі посли та аташе закордонних представництв були на руїнах Охматдиту і бачили кров українських дітей", – підсумувала Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно Трамп може поставити Україні ультиматум: як діяти Києву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини