Головна Новини Світ США Чи дійсно Трамп може поставити Україні ультиматум: як діяти Києву
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи дійсно Трамп може поставити Україні ультиматум: як діяти Києву

Українське суспільство та політичне керівництво рішуче виступають за збереження територіальної цілісності, незважаючи на різні заяви світових лідерів

4 липня 2024, 15:25
Поділіться публікацією:

Екс-глава Білого дому та ймовірний кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп готовий віддати частину території України російському диктатору Володимиру Путіну в обмін на те, що Кремль погодиться швидко завершити війну. Такий матеріал видало "Politico"В чергове довелося реагувати навіть президенту Зеленському, який закликав Трампа показати сьогодні його план закінчення війни. Що ви думаєте з цього приводу? Чи дійсно Трамп може поставити керівництво України перед фактом, відмовившись надавати підтримку для продовження війни? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чи дійсно Трамп може поставити Україні ультиматум: як діяти Києву

Дональд Трамп. Фото: із відкритих джерел

Україна повинна бути готовою до різних варіантів

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко вважає, що такий підхід не лише загрожує інтересам України, але й може мати далекосяжні наслідки як на національному, так і на міжнародному рівнях. 

"Президент України Володимир Зеленський рішуче виступив проти пропозицій Трампа, закликаючи його показати свій план закінчення війни. Це є правильною позицією, адже будь-яка поступка територією суперечить національним інтересам України і є неприйнятною. Зеленський також наголосив на важливості збереження міжнародної підтримки та продовження боротьби за повне відновлення суверенітету України. Зрозуміло, що боротьба за відновлення суверенітету може відбуватись і політико-дипломатичним шляхом, але точно не шляхом здачі територій агресору. Поступка території України створить небезпечний прецедент, який може спонукати інші країни до агресії, сподіваючись отримати вигоду від подібних компромісів. Це також спричинить негативну реакцію всередині країни", – зазначив експерт.

Він наголосив, що українське суспільство та політичне керівництво рішуче виступають за збереження територіальної цілісності, і будь-яка спроба передати частину території ворогу може призвести до політичної нестабільності. 

"Прийняття такої пропозиції може зменшити підтримку України з боку її міжнародних союзників, особливо в Європі, які вбачають у цьому здачу суверенітету. Що більше, отримавши те, що хоче, росія може домагатися зняття санкцій, що значно послабить тиск на Кремль і зменшить можливість ефективного впливу на його дії. Втрата територій означатиме втрату важливих ресурсів, що негативно вплине на економіку України. Крім того, політична нестабільність та зміни в територіальній цілісності можуть відлякати інвесторів, що погіршить економічний стан країни у довгостроковій перспективі. Відмова від територій може послабити обороноздатність України та створити додаткові виклики у майбутньому. Це також може спричинити послаблення військового духу та деморалізацію як серед військових, так і серед цивільного населення", – зазначив Ігор Петренко.

На його думку, Україна повинна активізувати дипломатичні зусилля для зміцнення підтримки з боку міжнародних партнерів. 

"Важливо розробити плани дій на випадок різних сценаріїв розвитку подій, включаючи можливе зниження підтримки з боку США. Інформаційні кампанії, спрямовані на міжнародну спільноту, повинні пояснити неприйнятність поступок територією. Тож, якщо Трамп дійсно вирішить зменшити або припинити підтримку України, це стане серйозним викликом, але Україна повинна бути готовою до цього і шукати альтернативні шляхи забезпечення своєї безпеки та підтримки", – підсумував Ігор Петренко.

Якщо Трампа буде обрано президентом, то він буде іншим і буде робити інші заяви

Директор Інституту світової політики, політичний експерт, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда зазначив, що він доволі скептично ставиться до повідомлень про план Путіна, який той нібито передав американській стороні, незрозуміло кому, про те що команда Трампа має якийсь план завершення війни в Україні.

"Вся справа в тому, що за законами політичного жанру будь-якому кандидату у президенти треба максимально відділитися від діючого президента. І тому Дональд Трамп буде на все, що Джо Байден називає білим, говорити чорне. І це його логіка. Він складна, самодостатня з певними елементами нестабільності, невизначеності людина. Мене більше лякає той факт, що очевидно в команді Трампа не буде тих старших, як  їх називали, Майка Пенса, Джона Болтона, Майка Помпео, які були в його президентській каденції 2016-2020 роках. Але в мене практично немає сумнівів, що, якщо Трампа буде обрано, то він буде іншим і буде робити інші заяви, ніж це робить Трамп, як кандидат в президенти", – зазначив експерт.

Проте в будь-якому випадку, наголошує Євген Магда, ми маємо констатувати, що українське питання перебуває в центрі уваги американської президентської гонки і відповідно ми маємо належним чином на це реагувати.

"Ми маємо, як запропонував Володимир Зеленський, пропонувати кандидатам в президенти оприлюднювати власне бачення. Ми маємо наголошувати на тому, що в нас є принципи. Ми маємо зміцнювати Україну зсередини і формувати стабільне перед викликами суспільство. Все це наші спільні завдання", – резюмував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Трампа різко змінили ставлення до Байдена: з якими закликами звернулися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини