Головна Новини Світ НАТО Чим може допомогти Україні доступ до американської ядерної зброї
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим може допомогти Україні доступ до американської ядерної зброї

Україні було б добре отримати доступ до американської ядерної зброї, сказав в ефірі 24 каналу військовий експерт Роман Світан

18 червня 2024, 12:15
Поділіться публікацією:

НАТО розглядає можливість переведення свого ядерного потенціалу у бойову готовність, що є початком активації системи безпеки, вважає військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. На його думку, загострення ситуації почалося ще в 2014 році, коли кремлівський диктатор Володимир Путін анексував Крим та частини Донеччини й Луганщини. Тоді європейські механізми безпеки не відреагували належним чином. У НАТО планують розгорнути ядерний потенціал, щоб продемонструвати його світу.

Чим може допомогти Україні доступ до американської ядерної зброї

Ядерна зброя

При цьому Світан відзначив, що перевірка ядерної безпеки включає щонайменше три компоненти. Перший компонент – це боєголовки, які зберігаються у спеціальних сховищах. Другий – це носії ядерних боєголовок, такі як ракети, підводні човни, авіація та артилерія, а також тактичні ядерні засоби.

Експерт підкреслив, що всі ці механізми повинні бути перевірені та інтегровані в загальну систему ухвалення рішень, адже в структурах НАТО 32 країни.

Світан відзначає, що система управління ядерною зброєю в Європі досить складна. У НАТО є три країни, що володіють власною ядерною зброєю – Велика Британія, Франція та США. Крім того, в рамках програми ядерного обміну, американська ядерна зброя розташована в Туреччині, Бельгії, Нідерландах, Німеччині та Італії. Польща та Швеція також можуть прагнути до отримання такого озброєння.

Світан додає, що для України, вступаючи в НАТО, важливо отримати доступ до американської ядерної зброї і розмістити її на своїй території разом з носіями. Це стане серйозним щитом від загроз з боку Росії чи постросійських держав, на які вона може розпастися, додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Північноатлантичний Альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї на тлі зростання загрози з боку Росії та Китаю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини