Головна Новини Світ НАТО Чим закінчився саміт НАТО для України: головні підсумки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим закінчився саміт НАТО для України: головні підсумки

Вільнюський саміт НАТО не став проривом, але й не став розчаруванням

13 липня 2023, 10:08 comments5450
Поділіться публікацією:

Підбиваючи підсумки дводенного саміту НАТО у Вільнюсі, президент України Володимир Зеленський наголосив, що хоч ми і не отримали запрошення до Альянсу, зате нам точно дали зрозуміти, що ми там будемо. Щоправда, поки що – незрозуміло, коли саме. Однозначно – після війни, вистояти в якій нам обіцяли всі партнери, зокрема, закріпивши це у гарантіях безпеки для України від "Великої сімки". Головними висновками після саміту із виданням "Коментарі" поділилися експерти.

Чим закінчився саміт НАТО для України: головні підсумки

Саміт НАТО у Вільнюсі. Фото: сайт Офісу президента

У Кремлі розуміють – після цього саміту шанси у росіян перемогти Україну значно зменшились

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан розмірковує так:

"Вільнюський саміт НАТО не став проривом, але й не став розчаруванням. Він – це проміжний етап перед вашингтонським, який пройде у 2024-му році – ювілейному для НАТО, адже блоку виповниться 75 років. Думаю, саме там Україна отримає запрошення до Альянсу. За умови, що продемонструє волю до перемоги на полях битв, а також успіхи у боротьбі з корупцією та зміцненням демократичних інституцій усередині країни".

На думку експерта, протягом найближчих місяців Україна та НАТО у своїх відносинах орієнтуватимуться на практичні результати.

"Ми вкрай зацікавлені у розширенні номенклатури постачання озброєнь, а також нарощуванні їх кількості. У створенні спільних підприємств із країнами Альянсу з виробництва зброї та боєприпасів. Саме на це буде націлена співпраця протягом найближчого року, – прогнозує Вадим Трюхан. – Вже зараз є анонси щодо створення нових таких підприємств – українсько-турецьких, українсько-німецьких. Це лише початок. Нам важливо локалізувати виробництво основних видів озброєнь та боєприпасів на своїй території".

Російські пропагандисти будуть кричати, що НАТО "кинуло" Україну, упевнений експерт. Хоча, на його думку, у Кремлі розуміють – після цього саміту шанси росіян перемогти Україну значно зменшилися. Тому що держави-члени Альянсу та блок загалом взяли на себе зобов'язання бути з Україною до переможного кінця. А переможний кінець – це крах не просто російської агресії, а й власне РФ, констатує Вадим Трюхан.

Міжнародні процеси – питання не одного дня, але механізм запущено

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль перераховує список найважливіших досягнень для нашої країни за підсумками цього саміту.

1. ПДЧ змінюється на запрошення до НАТО. Після консультацій усіх союзників та виконання Україною всіх необхідних реформ (судова, боротьба з корупцією тощо).

2. Прийнято довгострокову програму військової допомоги для модернізації української армії та повноцінного переходу на стандарти НАТО.

3. Запуск Ради Україна-НАТО як платформа для консультацій у кризових ситуаціях.

4. Узгоджено спільну декларацію країн "Великої сімки", до яких приєдналися і держави Північної Європи. Йдеться про гарантії безпеки для України, яка є складовою безпеки євроатлантичного регіону. Попереду – підписання двосторонніх угод про безпеку між Україною та країнами-підписантами декларації.

"Нам гарантують військово-технічну та фінансову допомогу, підтримку розвитку ВПК, навчання у сфері розвідки та кібербезпеки, підвищення стабільності наших економіки та енергетики, – перераховує експерт. – Активізується робота над тим, щоб РФ зазнала відповідальності за агресію. Мова про посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів репарацій тощо".

На думку Катерини Коваль, робота Офісу президента у цьому напрямі дуже успішна.

"Міжнародні процеси – питання не одного дня. Але механізм запущено, — наголошує експерт. – І ми показуємо чудові результати як на полі бою, так і на міжнародному фронті".

Читайте також на порталі "Коментарі" – розчарування чи успіх – що отримала Україна від першого дня саміту НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини