Головна Новини Світ НАТО Екс-міністр Польщі розповів про важливе рішення НАТО щодо України вже цього літа
commentss НОВИНИ Всі новини

Екс-міністр Польщі розповів про важливе рішення НАТО щодо України вже цього літа

Екс-міністр Польщі Януш Онишкевич припустив, що невдовзі ми почуємо про готовність НАТО збивати ракети РФ на заході України.

30 квітня 2024, 16:57
Поділіться публікацією:

Союзники України в НАТО могли б збивати російські ракети, що прямують до Польщі, над територією України. Для цього потрібне політичне рішення на рівні НАТО та України, а також повний доступ союзників до інформації щодо ситуації у повітряному просторі України. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву в інтерв'ю "Укрінформу" зробив екс-міністр національної оборони Польщі, експерт з питань безпеки Януш Онишкевич.

Екс-міністр Польщі розповів про важливе рішення НАТО щодо України вже цього літа

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

Екс-міністр зазначив, на сьогодні НАТО "не може розтягнути свою парасольку безпеки над територією західної України".

"Але зараз можна і потрібно зробити таким чином, щоб ракети, які можуть порушити повітряний простір Польщі, могли збиватися польською системою ППО з території нашої країни. Втім, це вимагатиме володіння польською стороною повною ситуаційною поінформованістю про повітряний простір України, тобто інформацією з українських радарів та інших засобів, чого на сьогодні польська сторона не має", — зазначив Онішкевич.

Він припустив, що польська система ППО може реагувати на ситуацію з підлітком ракети в останній момент, коли вже може бути пізно для її збивання. Рішення про збиття ракет над Україною, що летять у напрямку Польщі, можна ухвалити, але це вимагатиме подолання опору та табу, у тому числі і з боку партнерів по НАТО, адже вони мають погодитися на застосування союзницьких засобів ППО або принаймні не виступати проти.

Читайте також на порталі "Коментарі" — генсек НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва висловив упевненість у тому, що згода на членство України в Північноатлантичному альянсі буде досягнута під час саміту в липні. Водночас уточнив, що сам вступ України до НАТО можливий лише за згодою всіх 32 членів Альянсу. З цього приводу вже встигла обуритися неофіційна "торпеда" Офісу президента, нардепка Мар'яна Безугла. Як оцінюєте зроблені в Києві заяви, євроатлантичні перспективи України та підтримку нас з боку НАТО у найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини