Головна Новини Світ НАТО Хто стане новим генсеком НАТО: рішення на фінальній стадії
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто стане новим генсеком НАТО: рішення на фінальній стадії

Новим генсеком НАТО, який замінить на цій посаді Єнса Столтенберга, ймовірно, стане прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

30 травня 2024, 09:15
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

До саміту НАТО у Вашингтоні, який пройде з 9 по 11 липня, країни-члени альянсу мають обрати нового генерального секретаря НАТО. Після тривалих перегонів, найбільш вірогідним наступником Столтенберга є прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Хто стане новим генсеком НАТО: рішення на фінальній стадії

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Фото з відкритих джерел

Єнсу Столтенбергу двічі продовжували на рік повноваження генсека НАТО. Першого разу через російське вторгнення, тоді як другого – через неможливість обрати наступника.

Проте, рішення про нового генсека НАТО йде до кінця, серед претендентів розглядались прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, прем’єрка Естонії Кая Каллас, прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте та колишня президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Проте після місяців дискусії більшість країн підтримують прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте, як нового генсека НАТО. Наразі він має єдиного опонента президента Румунії Клауса Йоханніса, якого підтримують кілька країн – Словаччина та Угорщина, яка різко висловилась проти Рютте. Туреччина також виступала тривалий час проти прем’єра Нідерландів, проте з часом перестала критикувати його кандидатуру.

Таким чином, ймовірно, на саміті НАТО у Вашингтоні прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте буде представлений, як новий генсек НАТО.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, як Путін перешкодив прем'єрці Естонії Каї Каллас стати генеральним секретарем НАТО.

Також "Коментарі" писали про реакцію Росії на заяви генсека НАТО Єнса Столтенберга, який закликає дати дозвіл Україні бити західною зброєю по Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини