Ключові підсумки саміту НАТО: чи виправдалися очікування України

До підсумкової заяви НАТО постало чимало питань

У підсумковій заяві саміту НАТО йдеться про те, що Україна отримає запрошення до Альянсу, коли союзники погодяться і Київ виконає всі необхідні умови. При цьому Угорщина вже тонко натякнула, що доки абсолютно всі члени Альянсу не підтвердять свою згоду, жодного запрошення України до Альянсу не буде. Чим закінчився саміт НАТО для України? Чи не складається враження, що з Росією йдуть закулісні торги щодо членства України в Альянсі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Нам чітко дали зрозуміти, що наше членство в Альянсі залежатиме від трьох факторів

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що саміт НАТО закінчився цілком очікувано.

"Україна досягла обіцянки відправити нам більше систем ППО, а також виділити гроші на озброєння у 2025 році. Крім того, у плюс Україні можна записати абсолютну підтримку всіх країн-членів нашого членства у віддаленій перспективі", – наголосив експерт.

На його думку, мінусом саміту стала відмова країн говорити про конкретні терміни вступу України до НАТО.

"Нам чітко дали зрозуміти, що наше членство в Альянсі залежатиме від трьох факторів. Перший – завершення війни з РФ у тому чи іншому форматі. Другий – проведення демократичних реформ, які від нас чекають уже багато років. І третій фактор – консенсус усіх країн-членів, включаючи США, Німеччину та Угорщину, які висловлювали сумніви", – констатував Ілія Куса.

Чекали від саміту НАТО набагато більшого

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук так прокоментував ситуацію:

"Насправді, це боягузлива імпотентна політика організації, яка на 75-річний ювілей показує всі ознаки хвороби Альцгеймера. Україна як жодна з 32 країн НАТО довела, що вона відповідає тим критеріям, тим цінностям, які були закладені в основу цієї організації наприкінці 40-х, коли її було створено, коли вона, власне, і протистояла радянській тоталітарній системі. Сьогодні спадкоємцем радянського тоталітаризму є російський нацизм, фашизм. Природно треба було б очікувати, що через 2,5 роки, майже 900 днів кривавої геноцидної війни країни НАТО зрозуміють рівень загрози, що походить від нацистської Росії і яка, звичайно ж, вбудовується у ширшу вісь зла, що протиставляється західній цивілізації. Але ось ця обіцянка, що ми приймемо вас, коли ви будете готові – це боягузтво, нездатність зрозуміти природу зла і, зрештою, це зрада українців, які зі зброєю в руках захищають західні цінності та Європу від нацистської агресії".

Ярослав Романчук наголосив, що він вкрай негативно ставиться до підсумкової заяви НАТО.

"Я очікував набагато більше, бо навіть, якщо подивимося на ту зброю, яка могла б різко змінити баланс сил на фронті, то країни НАТО, на жаль, не готові нам її передати. Вони не можуть адекватно відповісти на погрози Росії, тим самим розв'язуючи їй руки, розв'язуючи руки Китаю, Ірану та тим терористам, які, зокрема, атакують Ізраїль і можуть атакувати Тайвань і ведуть війну проти вільної, демократичної України", – зазначив експерт.

За його словами, для України те, що сталося на саміті НАТО у Вашингтоні – це, звичайно, не кінець світу. Але відповідні висновки слід зробити.

"Треба розуміти, що і ООН, де на чолі Ради безпеки злочинна Росія, і НАТО – це структури старого укладу, старого порядку. Нам потрібно готуватись до нового світу, пропонувати свої рішення. Тому вкрай важливо розуміти на основі чого ми можемо стати суб'єктом нової міжнародної системи безпеки та формувати нові коаліції, які ґрунтуються на цінностях, а не на боягузтві та кісінджерівській політиці угод та переговорів з будь-яким агресором", – підсумував Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" - експерт пояснив, чому Україна отримала жирне "ні" щодо вступу до НАТО.