Головна Новини Світ НАТО На що Україна може розраховувати на саміті НАТО – чи можливі сюрпризи
commentss НОВИНИ Всі новини

На що Україна може розраховувати на саміті НАТО – чи можливі сюрпризи

Заява Банкової про можливу відсутність Зеленського на саміті НАТО – це також гра на підвищення ставок

30 червня 2023, 12:14
Поділіться публікацією:

Захід активно обговорює гарантії безпеки для України, які можуть бути надані на саміті НАТО у Вільнюсі 11-12 липня. В Офісі президента попередили, що Володимир Зеленський буде особисто присутній на цьому заході лише за умови, що Україна отримає там задовільний результат. Як оцінюєте таку позицію? Що ми, найімовірніше, отримаємо (і в якому вигляді), а на що точно не варто розраховувати? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На що Україна може розраховувати на саміті НАТО – чи можливі сюрпризи

Саміт НАТО. Фото: Getty Images

Максимум, на який можна очікувати від саміту – це готовність прийняти Україну в члени Альянсу після закінчення бойових дій за спрощеною процедурою

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков розмірковує так:

"За час війни в Україні склалося щось на кшталт скептицизму щодо НАТО. Тому що протистояти агресору нам допомагають країни, що входять в НАТО, але не сама ця організація, яка воліє відбуватися підбадьорливими словами, а не конкретними справами. У зв'язку з цим жорстка і прагматична позиція президента Зеленського щодо Альянсу є цілком виправданою".

У НАТО, продовжує експерт, є країни, чиє керівництво відкрито орієнтується на РФ. Та сама Угорщина. І якоїсь помітної виховної роботи з ними не проводять, зазначає Олександр Кочетков.

"Тому максимум, на який можна очікувати від саміту – це готовність прийняти Україну в члени Альянсу після закінчення бойових дій за спрощеною процедурою (без планів ПДЧ та подібної бюрократії). Але це не факт, – вважає експерт. – У будь-якому разі, необхідно добиватися розгрому агресора на українській землі – саме це є запорукою нашої безпеки та вступу до НАТО заразом".

Україна всіляко стимулює країни НАТО, щоб ті ухвалили вольове рішення і дали нам "зелене світло"

На думку аналітик Фонду громадської дипломатії Олександри Решмеділової, сюрпризи на цьому саміті цілком можливі.

"Наприклад, прем'єр-міністр Естонії Кая Калласс сказала, що не хоче нічого анонсувати, щоб не зіпсувати якийсь сюрприз вільнюського саміту. Деякі переговори ще продовжуються. І два тижні, що залишилися до саміту, активно використовуватимуться для просування потрібних Україні варіантів рішення", – прогнозує експерт.

Заява про те, що Зеленський буде присутній на саміті особисто лише за умови, що там буде прийнято позитивні для нас рішення – це гра на підвищення ставок, вважає Олександра Решмеділова.

"Україна всіляко стимулює країни НАТО, щоб ті ухвалили вольове рішення і дали нам "зелене світло". Паралельно з цим точаться розмови про надання нам гарантій безпеки з боку окремих країн (США, Великобританія, низка держав-членів ЄС). Можливо, ми почуємо запевнення, які дадуть Україні впевненість у тому, що хтось буде готовий розпочати бій своїми арміями разом із нами. Поки що Україна сама протистоїть на полі бою російській агресії. Але з підтримкою із боку Заходу. Однак ця підтримка має бути постійною та зрозумілою. Прогнозованою, – наголошує аналітик. – Адже Україна є фактично щитом Європи. І та має ця розуміти. І платити за це відповідну ціну, доки ми платимо кров'ю".

Слід також пам'ятати, зазначає Олександра Решмеділова, що Фінляндія за рік, за прискореною процедурою, стала членом НАТО. З деякими зволіканнями (через позицію Туреччини та Угорщини), але неухильно відбувається євроатлантична інтеграція Швеції.

"Та сама Угорщина може ставити палиці у колеса і нам. Ірландія, Кіпр, Мальта – не флагмани у прийнятті рішень, але можуть пригальмовувати єдність європейських країн щодо нашого входження до НАТО. Але ключова роль тут у США, Великобританії, Франції, Німеччини. Саме від них багато залежить. Поки що є варіативність рішень. І певна інтрига на кінець червня – початок липня зберігається", – констатує аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — країна, що воює, не може бути членом НАТО: хто в Альянсі категорично проти членства України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини