Головна Новини Світ НАТО НАТО розглядає дві моделі гарантій безпеки для України: президент Чехії розкрив деталі
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО розглядає дві моделі гарантій безпеки для України: президент Чехії розкрив деталі

Йде обговорення двох моделей гарантій безпеки для України, за приклад взято гарантії, які надавалися Фінляндії та Ізраїлю

15 червня 2023, 11:52
Поділіться публікацією:

Країни-члени НАТО розглядають дві можливі моделі гарантій безпеки для України – за прикладом Фінляндії та Ізраїлю. Як передає портал "Коментарі", про це в інтерв'ю Радіо Свобода розповів президент Чехії Петр Павел.

НАТО розглядає дві моделі гарантій безпеки для України: президент Чехії розкрив деталі

Україна-НАТО. Фото: з відкритих джерел

Чеський лідер зазначив, що гарантії безпеки – це дуже широкий термін. Є кілька варіантів гарантій для України.

"Я чув про два типи або сценарії гарантій. Один — це гарантії, які були надані Фінляндії з початку процесу ратифікації її вступу. Інший підхід до гарантій безпеки застосований для Ізраїлю. Можливо, ми побачимо щось посередині", — заявив Петр Павел.

Він пояснив, що фактично країни-члени НАТО зафіксують на папері те, що вони вже роблять для України. Також документально буде затверджено довгостроковий план підтримки. Фактично це є гарантії, що Україна не залишиться одна з російською агресією, вона матиме надійний тил та підтримку.

"Але звичайно, це залежатиме від того, скільки коштів країни захочуть виділити на такий план. Але, якщо є готовність надати план, то має бути також і готовність надати його у формі гарантії", — наголосив президент Чехії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — тема розширення та зміцнення НАТО актуалізувалася. Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг закликає країни-члени Північноатлантичного альянсу витрачати не менше 2% від ВВП на оборону, адже їхні запаси боєприпасів виснажуються в ракурсі підтримки України у війні з Росією. У свою чергу, Україна сподівається отримати на липневому саміті НАТО, як мінімум, якісь гарантії безпеки, які також зараз активно обговорюються. Чого в найближчому майбутньому чекати від Альянсу? На що може розраховувати Україна? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини