Головна Новини Світ НАТО НАТО відстає від Росії: ЗМІ вказали про небезпечну тенденцію
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО відстає від Росії: ЗМІ вказали про небезпечну тенденцію

За інформацією Bloomberg, НАТО відстає від Росії у розвитку штучного інтелекту на фоні війни в Україні

5 липня 2024, 10:38 comments3468
Поділіться публікацією:

У Вашингтоні відбудеться ювілейний саміт з нагоди заснування Організації Північноатлантичного договору. Під час заходу також буде обрано нового генерального секретаря після "дуже успішного десятиліття" під керівництвом Йєнса Столтенберга. Водночас Швеція та Фінляндія будуть облаштовуватись на своєму місці як передові країни НАТО на північно-західному фланзі Росії, проте все не так добре, як здається, адже є загроза розвитку штучного інтелекту. Як передає портал "Коментарі", про це в колонці для Bloomberg пише адмірал ВМС США у відставці, колишній верховний головнокомандувач НАТО Джеймс Ставрідіс.

НАТО відстає від Росії: ЗМІ вказали про небезпечну тенденцію

Росія – НАТО. Фото: із відкритих джерел

Експерт зазначив, що зараз Україна є пріоритетом №1 для Альянсу, проте чи добре підготовлені до НАТО до інших проблем.

Незважаючи на те, що НАТО зробило кілька рішучих політичних заяв про необхідність узгоджених кіберпотужностей для всього Альянсу, колективна оборона практично відсутня.

Крім того, як зазначає адмірал у відставці, на торішньому саміті НАТО було ухвалено рішення про більш динамічний підхід та створення віртуальних сил та засобів Альянсу з реагування на кіберінциденти, проте війна в Україні "поглинає величезну кількість ресурсів та уваги керівництва Альянсу". Водночас експерт зазначає, що ці дві кризи насправді є однією.

За словами Ставрідіса, разом із кібервійною йде загроза штучного інтелекту, адже він стає потужним інструментом у війні Путіна. Наприклад, американський експерт з дезінформації (і колишній співробітник правоохоронних органів Флориди), який живе в Москві, використав ШІ для створення десятків веб-сайтів, щоб підірвати згуртованість Альянсу та допомогу Україні.

"З часом ШІ стане потужним інструментом на полі бою — від створення аватарів, які можуть консультувати командирів з питань тактики та стратегії, до систем озброєння, що об'єднують безпілотні платформи спостереження та нападу на суші, морі та в повітрі. Машини, що навчаються, також значно покращать "бек -офіс" війни, особливо в технічному обслуговуванні та логістиці — справжніх ключах до ефективної військової діяльності. НАТО не рухається досить швидко, щоб випередити Росію, яка швидко навчається в умовах реального конфлікту, тоді як НАТО обмежується випробуваннями та гіпотетичними міркуваннями", — вважає Ставрідіс.

Читайте також на порталі "Коментарі" – "ми не просимо чогось надзвичайного": Київ звернувся із важливим проханням до НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини