Головна Новини Світ НАТО Названо сценарій ймовірної війни між Росією і НАТО: на яку хитрість піде Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Названо сценарій ймовірної війни між Росією і НАТО: на яку хитрість піде Кремль

Росія зробить все для того, щоб у НАТО не було приводу активізувати свою славнозвісну 5 статтю

1 серпня 2024, 14:01
Поділіться публікацією:

Доктор політичних наук і політичний експерт Максим Розумний підтримує думку, що Росія може розпочати бойові дії проти НАТО, але лише на локальному рівні, щоб уникнути застосування 5-ї статті Альянсу про колективну оборону, про це він, зокрема, сказав в інтерв'ю Главреду.

Названо сценарій ймовірної війни між Росією і НАТО: на яку хитрість піде Кремль

Війна НАТО і Росії

Експерт вважає, що у Москви є два основних інструменти тиску на Захід: демонстрація неспроможності НАТО застосувати 5-ту статтю Альянсу та загроза використання ядерної зброї. При цьому політолог нагадав, що крім епізоду в Афганістані, НАТО ніколи не застосовувало цю статтю. Також існують великі сумніви щодо її використання у випадку приходу до влади в США Дональда Трампа, який може вимагати виконання певних зобов'язань від країн-учасниць блоку, додав Розумний.

За словами політолога, Росія продовжуватиме шантажувати НАТО, вказуючи на "недієздатність" блоку і погрожуючи ядерною зброєю.

"Але поки що я не бачу передумов для реалізації цих залякувань. Тому що якщо Москва вдасться до таких кроків, вона втратить свої інструменти шантажу. До того ж ситуація для Росії погіршується, і вона розраховує на те, що в разі заморожування війни санкції щодо Москви будуть послаблені, що дасть змогу відновити економіку і збройні сили", — додав Розумний.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в НАТО все ж розглядають можливість війни з Росією. Зокрема, генеральний інспектор збройних сил Німеччини генерал-лейтенант Карстен Броєр висловив серйозну стурбованість щодо нарощування Росією військової потужності, яке, на його думку, може становити загрозу для НАТО в найближчі роки.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини