Головна Новини Світ НАТО Не тільки Угорщина: спільну позицію Бухарестської дев'ятки щодо України блокувала ще одна країна
commentss НОВИНИ Всі новини

Не тільки Угорщина: спільну позицію Бухарестської дев'ятки щодо України блокувала ще одна країна

Президент Болгарії Румен Радєв заблокував спільну заяву дев'ятьох країн НАТО щодо України.

13 червня 2024, 15:40 comments1254
Поділіться публікацією:
Автор:
avatar

Slava Kot

На саміті Бухарестської дев’ятки (В9) не вдалось погодити спільне комюніке щодо війни в Україні. Спочатку стало відомо, що Угорщина не підтримує деякі пропозиції у спільній заяві, однак тепер відомо, що подібну позицію має і президент Болгарії.

Не тільки Угорщина: спільну позицію Бухарестської дев'ятки щодо України блокувала ще одна країна

Президент Болгарії Румен Радев. Фото з відкритих джерел

Президент Болгарії Румен Радев заявив, що цьогорічний саміт Бухарестської дев'ятки відрізняється від попередніх, адже країни не змогли погодити спільну декларацію.

"Це пов’язано з тим, що немає повного консенсусу щодо тексту цієї спільної декларації, особливо щодо різних поглядів на те, як досягти виходу з цієї кровопролитної війни", — сказав Радев.

Румен Радев пояснив, що його країна активно була залучена до процесу зміни спільної заяві за підсумками В9.

"В результаті була прийнята позиція, що кожна країна повинна сама і відповідно до власних можливостей вирішувати, чи і як допомагати Україні – військовою, фінансовою чи гуманітарною допомогою", – розповів Радев.

Зазначимо, що попри позицію Радева, болгарський парламент прийняв дві однозначні резолюції за відправку військової допомоги Україні. Радев заявляє, що є два шляхи закінчення війни. За першим Україна має одразу піти на мирні переговори з Росією, тоді як другий передбачає, що ці переговори відбудуться після тривалих поставок зброї, "які йдуть абсолютно в нікуди і з величезним ризиком для глобальної безпеки".

Саміт B9 – це регіональний формат консультацій і діалогу з питань безпеки за участю країн-членів НАТО, який складається з Румунії, Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Чехії, Словаччини, Угорщини та Болгарії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про скандальну заяву Радева щодо війни в Україні.

Також "Коментарі" писали, що болгарський лідер почав лякати інші країни "ядерним Армагедоном".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини