Головна Новини Світ НАТО Новий генсек НАТО: хто замінить Столтенберга
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий генсек НАТО: хто замінить Столтенберга

Повноваження Єнса Столтенберга як генсека НАТО завершуються 30 вересня 2022 року. Хто замінить норвезького діяча на цій посаді.

3 лютого 2023, 13:24 comments2308
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг був твердою рукою організації, коли союзники України вирішили допомогти протидіяти російські агресії. Проте термін його повноважень закінчується у вересні, що призвело до все більшого росту припущень, хто може стати наступним генеральним секретарем НАТО. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Politico, яке поспілкувалось з політиками та дипломатами з країн, які входять у військовий альянс.

Новий генсек НАТО: хто замінить Столтенберга

Хто замінить Столтенберга на посаді генсека НАТО. Фото з відкритих джерел

Щоб обрати нового генсека НАТО потрібне одностайне рішення 30 членів НАТО, а російське вторгнення ускладнює прийняття рішення. Наступний генеральний секретар альянсу має продовжувати підтримувати постачання зброї в Україну та розбудовувати оборонну структуру НАТО, проте формально залишаючись осторонь.

Politico вважає, що кандидатури на наступного генсека НАТО можна розділити на три основні групи.

Першим варіантом є ідея продовження терміну для Столтенберга на посаді керівника організації.

"Багаторічний лідер вважається надійною парою рук. Столтенберга все ще сприймають як рідкісного високопосадовця, який може зберігати холоднокровність — і дотримуватися сценарію — навіть у найсерйозніших кризах", — пише видання.

До другої групи входять західні чиновники. Один з ймовірних варіантів міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який користується повагою в альянсі, та раніше повідомляв, що робота в НАТО була б для нього гарною можливістю. Традиційно на посаду генсека розглядають представників Нідерландів, які займали цю посаду загалом 21 рік за останні 60 років. Серед ймовірних варіантів це нинішній прем’єр-міністр Рютте. Також існує варіант запрошення жінки на посаду лідера альянсу. Серед імовірних варіантів президент Єврокомісії фон дер Ляєн, що займала раніше посаду міністра оборони Німеччини.

Третя група – це кандидати зі Східної Європи. Одними з таких кандидатів є президент Румунії Клаус Йоганніс. Іншим можливим варіантом розглядають запрошення когось з країн Балтії, наприклад прем’єрку Естонії Каю Каллас з Естонії чи прем’єрку Литви Інгріду Шимоніте.

"Роками країни східного флангу попереджали про загрозу з боку Росії", — стверджує чиновник з Балтії.

Проте існує думка, що країни Балтії є занадто агресивними, тому зі Східної Європи ще розглядають президентку Словаччини Зузану Чапутову.

Попри можливі зміни на посаді генсека НАТО, більшість очікує, що Столтенберг продовжить свої повноваження як мінімум до закінчення війни в Україні.

"Це скоріше кошик імен. Я припускаю: Столтенберга", — вважає європейський дипломат.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що президент Чехії критикує країни НАТО за їх позицію у війні в Україні.

Також "Коментарі" писали про країну, яка може допомогти Україні своїми танками. Однак їй заважає союзник по НАТО. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини