Головна Новини Світ НАТО Один із штатів США може не опинитися під парасолькою НАТО: чим це загрожує
commentss НОВИНИ Всі новини

Один із штатів США може не опинитися під парасолькою НАТО: чим це загрожує

Один із американських штатів не підпадає під захист НАТО

1 квітня 2024, 08:05
Поділіться публікацією:

Мало хто знає, але американський штат Гаваї через географічні та історичні чудасії не підпадає під дію пакту НАТО. Тому Північноатлантичний Альянс не зобов'язаний його захищати у разі нападу. Так, фактично, союзники Штатів не повинні вступати у війну, якщо хтось нападе на базу Військово-морських сил США в Перл-Харборі або на штаб-квартиру Індо-Тихоокеанського командування на північний захід від Гонолулу. Як передає портал "Коментарі", про це пише CNN.

Один із штатів США може не опинитися під парасолькою НАТО: чим це загрожує

США - НАТО. Фото: з відкритих джерел

Президент аналітичного центру Тихоокеанського форуму в Гонолулу Девід Санторо пояснює це тим, що 50 штат не є частиною континентальної частини Сполучених Штатів. Виняток прописано у Вашингтонському договорі, створеному за 10 років до того, як Гаваї стали штатом.

Зазначається, що у Державному департаменті це підтвердили журналістам, проте зазначили, що стаття 4 передбачає проведення консультацій між членами НАТО, якщо територіальна цілісність, політична незалежність чи безпека одного з них перебуває під загрозою.

Низка експертів вважає, що через політичну ситуацію в Індо-Тихоокеанському регіоні необхідно уважніше поставитися до цього питання. Наприклад, військові бази США на Гаваях можуть відігравати життєво важливу роль у разі агресії Південної Кореї або оборони Тайваню.

Старший директор Індо-Тихоокеанської програми зовнішньої та безпекової політики Тихоокеанського форуму Джон Хеммінгс вважає, що такий статус Гавайєв усуває "елемент стримування" для Китаю. Також він каже, що варто включити до складу НАТО острів Гуам, де розташована американська військово-повітряна база Андерсен.

Інші аналітики впевнені, що у разі нападу на Гаваї чи Гуам союзники Сполучених Штатів поставлять на перше місце зв'язок із державою, а не формальність у договорі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи планує РФ напад на одну з країн НАТО: в Альянсі зробили заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини