Головна Новини Світ НАТО Стало відомо, хто лідирує у гонці на пост генсека НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, хто лідирує у гонці на пост генсека НАТО

За даними Bloomberg, Рютте лідирує у гонці на пост генсека НАТО

22 листопада 2023, 10:47
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте став лідером Генерального секретаря НАТО. Він залишає позаду інших кандидатів, зокрема представників балтійських країн. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Bloomberg".

Стало відомо, хто лідирує у гонці на пост генсека НАТО

НАТО. Фото з відкритих джерел

У матеріалі йдеться про те, що 56-річний Рютте серед партнерів НАТО розглядається як ймовірний наступник Єнса Столтенберга. Рютте після 13 років на посаді прем'єр-міністра Нідерландів має намір піти з політики. Це станеться, коли буде сформовано новий уряд.

За інформацією Bloomberg, США та Нідерланди обговорювали шанси Рютте очолити НАТО. Але сам прем'єр не брав участі у цих обговореннях. В офісі Рютте поки що не коментують цю ситуацію.

За словами джерел видання, раніше до Рютти двічі зверталися з проханнями очолити НАТО, але він не наважувався погодитись. Тепер нідерландець зіткнувся з конкуренцією, зокрема, з боку балтійських колег. Йдеться про прем'єра Естонії Каї Каллас і міністра закордонних справ Латвії, колишнього прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньше. Bloomberg зазначає, що і Каллас, і Каріньша можуть залишитися за бортом через нібито надто агресивну риторику щодо Москви.

Видання зазначає, що Столтенберг має намір піти у відставку під час 75-річчя альянсу, яке відзначатиметься на саміті лідерів у Вашингтоні наступного літа. В ідеалі наступника хочуть оголосити за кілька місяців до виборів у Європейському Союзі.

Офіційна підтримка США зміцнить позицію Рютте. Нідерландський прем'єр також може бути найкраще підготовлений до співпраці з Дональдом Трампом, якщо той виграє вибори в США наступного року. Вважається, що Рютт мав непогані зв'язки з колишнім президентом.

Також вважається, що Рютте, ймовірно, може розраховувати на підтримку таких країн, як Угорщина та Туреччина, де він підтримував добрі стосунки під час особистих зустрічей.

Читайте також на порталі "Коментарі" — вступ Швеції до НАТО знову відкладається: що сталося.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Генсек антираша

22 листопада 2023, 11:32

Якийсь непрофесійний, видно замовлений, говновброс. ще ніхто нічого не зна, ніяких передумов немає, а вже якийсь невідомий недожурналіст так авторитетно заявляє про перемогу пропутінського генерала. нічого не пропустив? ах так, Трамп виграє і обєднається з нато. думай, що пишеш.


Новини