Головна Новини Світ НАТО Столтенберг у Вашингтоні розповів, чи може Україна розраховувати на членство в НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

Столтенберг у Вашингтоні розповів, чи може Україна розраховувати на членство в НАТО

Україна буде членом НАТО, але ніхто не знає коли

10 липня 2024, 17:13
Поділіться публікацією:

Україна стане членом Альянсу, але наразі не відомо, коли це відбудеться, про це на брифінгу у Вашингтоні під час саміту НАТО сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Столтенберг у Вашингтоні розповів, чи може Україна розраховувати на членство в НАТО

Єнс Столтенберг

При цьому він висловив очікування, що союзники погодять суттєвий пакет, який складатиметься з п'яти елементів. Одним з цих елементів, сказав генсек, є командна структура НАТО, що надаватиме безпекову допомогу та військову підготовку Україні. Також передбачається довгострокове зобов'язання щодо постійної підтримки України. Крім того, буде надано нові засоби протиповітряної оборони.

Ще одним елементом, за словами Столтенберга, є нові двосторонні безпекові угоди між Україною та окремими союзниками НАТО. Зусилля з приведення Збройних сил України до стандартів НАТО також посиляться, зокрема через створення нового центру Україна-НАТО з аналізу, підготовки та навчання у Польщі.

"Разом усі ці п'ять елементів являють собою міцний міст для набуття членства України в Альянсі, і я впевнений, що союзники повторять

зобов'язання, що Україна стане членом НАТО", — сказав Столтенберг.

Він також очікує, що на саміті союзники узгодять "сильне повідомлення" щодо членства України. Однак Столтенберг утримався від коментарів до офіційного затвердження заяви, зазначивши, що перемовини тривають і що заяву буде погоджено пізніше.

Генеральний секретар наголосив, що для запрошення України до членства потрібен консенсус усіх членів НАТО, і наразі зарано говорити про точну дату вступу. Він додав, що НАТО активно працює з Україною для її наближення до членства.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що у ВР сумніваються, що на саміті НАТО будуть якісь позитивні рішення щодо України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини