Головна Новини Світ НАТО У Латвії назвали, хто має бути наступним генсеком НАТО
commentss НОВИНИ Всі новини

У Латвії назвали, хто має бути наступним генсеком НАТО

Кріш'яніс Каріньш назвав головні критерії на посаду нового генсека НАТО та пояснив, чому його кандидатура є вдалою.

30 листопада 2023, 12:10
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш вважає, що головним критерієм для відбору кандидата на посаду нового генсека НАТО має бути бюджет країн членів НАТО. Каріньш пояснює, що витрати цих країн на оборону мають бути щонайменше 2% ВВП країни.

У Латвії назвали, хто має бути наступним генсеком НАТО

Очільник МЗС Латвії Кріш'яніс Каріньш. Фото з відкритих джерел

Наразі західні аналітики вважають, що одним з головних кандидатур на посаду нового генсека НАТО є прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. Однак Кріш'яніс Каріньш, який також висловив бажання бути кандидатом на посаду курівника НАТО, розкритикував кандидатуру Рютте через те, що Нідерланди не виділили 2% ВВП на оборону.

"Я вважаю, що це значущий показник. Якщо наступний генеральний секретар прийшов з однієї зі держав, яка фактично виконує або перевищує цю обіцянку, це полегшує аргументацію, чому генсек має переконувати інші країни підняти витрати", — заявив Кріш’яніс Каріньш.

Очільник МЗС Латвії також пояснив, чому генсеком НАТО має бути людина з країн Балтії. Зокрема конкурентом Рютте вважається прем’єрка Естонії Кая Каллас.

"У країнах Балтії ми в певному сенсі сигналили про те, що Росія рухається в неправильному напрямку", — сказав Каріньш та пригадав російську агресію щодо Чечні, Грузії та анексію Криму.

За словами Кріш'яніса Каріньша країни Балтії фіксували "прогрес, офіційну документацію, риторику… та промови Путіна", які мали "дуже негативний напрямок" та були направлені союзникам по НАТО.

Нагадаємо, що повноваження генсека НАТО Єнса Столтенберга закінчуються восени 2024 року. Очікується, що нового генсека оберуть до саміту НАТО у Вашингтоні у 2024 році.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що генсек НАТО зробив заяву щодо мирних переговорів між Україною та Росією.

Також "Коментарі" писали, що у Росії заявили про готовність війни проти НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини