Головна Новини Світ НАТО У МЗС пояснили, в якому разі саміт НАТО вважатиметься успішним для Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

У МЗС пояснили, в якому разі саміт НАТО вважатиметься успішним для Києва

Україна сподівається отримати від партнерів по НАТО конкретні відповіді на запитання – коли Київ приєднається до Альянсу

27 червня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

Україна чекає на партнерів чіткого алгоритму вступу до НАТО. Тільки якщо Альянс зробить рішучий крок у цьому напрямку, можна буде говорити, що саміт НАТО у Вільнюсі пройшов для українців успішно. Як передає портал "Коментарі", таку заяву на конференції "Україна та НАТО напередодні вільнюського саміту" зробив заступник міністра закордонних справ Євген Перебійніс, пише "Європейська правда".

У МЗС пояснили, в якому разі саміт НАТО вважатиметься успішним для Києва

НАТО-Україна. Фото: з відкритих джерел

Заступник глави МЗС зазначив, що було б великим розчаруванням, якби Вільнюський саміт 2023 року за рівнем розчарування повторив Бухарестський саміт 2008 року.

"Вільнюський саміт можна буде вважати успішним, якщо союзники зроблять рішучий крок від розмитих формулювань про те, що Україна стане членом НАТО, до чіткого алгоритму, який покаже, як і коли це станеться", – сказав Перебійніс.

Усвідомлення того, що вступ України до НАТО незворотний, може стати фактором деескалації, вважає Перебийніс, оскільки Росія втратить формальний привід для війни.

"Де-факто Україна вже є членом НАТО і ефективно захищає східний фланг. Щоб остаточно визнати цю реальність, треба відмовитися від тих міфів, які Росія роками поширювала серед членів НАТО, пояснюючи там, що членство України в НАТО – це найчорніша з червоних ліній . Це дозволить подолати російський шантаж", – зазначив Перебійніс.

Він висловив переконання, що ухвалення факту вступу України до НАТО відбудеться так швидко, як і відбувалося раніше із Болгарією, країнами Балтії чи Фінляндією.

Читайте також на порталі "Коментарі" — з наближенням саміту НАТО у Вільнюсі, який намічено на 11-12 липня, дедалі більше актуалізується тема євроатлантичної інтеграції не лише Швеції, а й України. Не виключено, що на цій зустрічі може бути ухвалено рішення щодо гарантій безпеки України до вступу в НАТО, а також про те, що наша країна може стати членом Альянсу без ПДЧ. Ну, а у російської верхівки з цього приводу – традиційна істерика та потік нових абсурдних заяв, реченням яких останніми роками став заступник голови Ради безпеки, екс-президент РФ Дмитро Медведєв. Що, найімовірніше, відбудеться на саміті, чому це важливо не лише для України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини