Головна Новини Світ НАТО Як зміняться підходи НАТО щодо війни в Україні з приходом нового генсека
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зміняться підходи НАТО щодо війни в Україні з приходом нового генсека

Сама кандидатура наступного генсека НАТО є показовою у тому числі в контексті підходів Альянсу до війни, вважає політолог Олеся Яхно

20 червня 2024, 19:00
Поділіться публікацією:

Восени закінчується термін перебування Єнса Столтенберга на посаді генсека НАТО. І уже є визначеність, щодо нового керівника, як і передбачалось, до липневого саміту Альянсу, відзначила політолог Олеся Яхно.

Як зміняться підходи НАТО щодо війни в Україні з приходом нового генсека

Марк Рютте

Отже, новим керівником НАТО може стати премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який уже давно мав підтримку Німеччини та Франції. Пізніше його кандидатура підтримали і посли НАТО. Будапешт зняв свої заперечення, а президент Румунії Клаус Йоганніс офіційного вийшов з перегонів.

Вважається, каже політолог, що Рютте міг би працювати навіть у разі переобрання Дональда Трампа на посаду президента Сполучених Штатів. Бо він якось заявив, погодившись тут із Трампом, що "Європа мало витрачала на оборону". Яхно нагадала, що про необхідність збільшення витрат він говорив, зокрема, на Давосі.

"Загалом же, сама кандидатура наступного генсека НАТО є показовою у тому числі в контексті підходів Альянсу до війни. Це поєднання того, що, з одного боку, Альянс прагнутиме уникнути ширшої ескалації з Росією (хоча воно уже по факту відбувається), а з іншого — має заохочувати союзників підтримувати військову та фінансову підтримку України, вивівши її на новий інституційний рівень (обговорюється, зокрема, перехід під координацію НАТО від США формату "Рамштайн")", — вважає Олеся Яхно.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, президент Румунії Клаус Йоханніс заявив, що поінформував союзників щодо НАТО про зняття своєї кандидатури на посаду генерального секретаря організації. Таким чином, Румунія стала останньою країною, яка зняла свої заперечення щодо кандидатури Рютте на посаді генсека НАТО.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини