Головна Новини Світ НАТО З'явилися деталі підсумкового комюніке саміту НАТО: який вердикт для України
commentss НОВИНИ Всі новини

З'явилися деталі підсумкового комюніке саміту НАТО: який вердикт для України

За інформацією CNN, проект рішення саміту НАТО наголошує на незворотності вступу України

9 липня 2024, 11:50 comments6412
Поділіться публікацією:

У проекті комюніке саміту НАТО у Вашингтоні шлях України до Альянсу визначений як "незворотній". Як передає портал "Коментарі", про це "CNN" повідомили три джерела, знайомі із ситуацією.

З'явилися деталі підсумкового комюніке саміту НАТО: який вердикт для України

НАТО. Фото: з відкритих джерел

Питання, наскільки сильні обіцянки надати Україні щодо її майбутнього членства в НАТО, стало ключовим джерелом дебатів між 32 членами Альянсу напередодні саміту у Вашингтоні цього тижня.

Остаточний текст комюніке ще може змінитися, але наявність формулювання про "незворотній" шлях стане важливим сигналом для Києва та Москви. Офіційний Київ наполягав на згадці про незворотність євроатлантичного курсу України у вирішенні саміту.

Неназваний американський чиновник сказав, що Білий дім підтримує використання цього слова в остаточному комюніке, якщо в документі також буде підтверджено, що робота України над демократичними реформами має тривати. За словами чиновника, остаточна версія документа міститиме такий пункт.

У той час як багато членів НАТО з Європи наголошують на необхідності чітких формулювань щодо можливого майбутнього України в Альянсі, офіційні особи США та Німеччини пропонували описати у комюніке "міст" до членства в НАТО для України.

Водночас офіційні особи також наголосили на важливості "відчутних заходів" на підтримку боротьби Києва з Росією.

Високопосадовець адміністрації США заявив у п'ятницю, що Альянс зробить "важливі нові оголошення про те, як ми збільшуємо військову, політичну та фінансову підтримку України з боку НАТО" в рамках українського "мосту в НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи пробудить удар по Охматдиту наших партнерів: що нам дасть саміт НАТО. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини