Головна Новини Світ Близький Схід Чому Іран все ж вирішив постачати ракети РФ: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Іран все ж вирішив постачати ракети РФ: які будуть наслідки

Тегеран вирішив, що зміцнення альянсу з РФ для нього в пріоритеті

7 вересня 2024, 16:10
Поділіться публікацією:

В ЗМІ почали активно обговорювати вірогідну передачу Іраном Росії "кількох сотень" балістичних ракет малої дальності. Видання The Wall Street Journal, посилаючись на високопоставлених американських і європейських чиновників повідомляє, що ракети вже в РФ. В той же час у Білому домі вже прогнозують "драматичну ескалацію" у війні РФ проти України, якщо Іран дійсно почав поставки ракет Росії. Чому Іран все-таки вирішив постачати ракети РФ, хоч довго відкладав це рішення раніше? До чого воно може призвести? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Іран все ж вирішив постачати ракети РФ: які будуть наслідки

Ракети. Фото: із відкритих джерел

Ситуація цілком прогнозована

Директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос так прокоментував ситуацію:

"Я про це вже давно говорив. Тобто це не новина з точки зору прогностичного аналізу. І, враховуючи той факт, що після вбивства лідера ХАМАС Ісмаїла Ханії і загрози, які виникли на Близькому Сході, очікування удару у відповідь від Ірану, ситуація змінилася радикально для Ірану. Тому питання постачання ракет до Росії було питанням часу".

При цьому експерт визнав, що було певне очікування, що до виборів президента США іранці не будуть так діяти і вони утримаються від різких кроків.

"Але, якщо ця інформація підтвердиться, то тоді можна стверджувати, що іранці не взяли в розрахунок вибори в США і для них важливіше саме зміцнення альянсу між Росією і Іраном. І вони не сподіваються на відновлення ефективного діалогу між США і, відповідно, Іраном. Тобто після подій, які спостерігали, розвиток ситуації цілком прогнозований", – підсумував Ігор Семиволос.

Захід повинен жорстко відреагувати

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зауважив, що насправді питання передачі балістичних ракет Росії Іран обговорював достатньо давно і за деякою інформацією, як мінімум рік триває підготовка росіян, які будуть ці ракети обслуговувати і, власне, використовувати їх у війні проти України. 

"Чому це все ж таки відбулося і, чому поки що передані ракети малого радіуса дії, десь приблизно 70 миль, це десь приблизно 120 км, які несуть не надто великий але достатній боєзаряд? Я думаю, що ключова причина полягає в тому, що Іран не бачить якихось зворотніх дій з боку західних країн, які б на фоні цих розмов і можливої передачі реально посилювали санкції, або запроваджували якісь додаткові механізми стримування подібної позиції Ірану. Тому він вважає себе в такій ситуації, коли він може собі це дозволити, оскільки вигода від цієї передачі власне для Ірану точно буде перевищувати всі втрати, які він потенційно може понести. Вигода полягає в тому, що Росія передає в рахунок цих ракет деякі ядерні технології, займається обслуговуванням тих літаків, які є в Ірана, налагоджує спільне виробництво в промисловості, яка виготовляє в тому числі дрони", – зазначив експерт.

Він продовжує, таким чином Іран передає ракети РФ не просто, тому що в нього є таке бажання, а тому, що він за це отримує достатньо серйозну підтримку і достатньо серйозну оплату з боку Російської Федерації. 

"Оскільки про передачу ракет стало відомо і скоріше за все ці факти підтвердяться, то невдовзі ми можемо побачити вже уламки цих збитих ракет власне в Україні. А вони потенційно можуть встановити загрозу як мінімум для Харкова і Сум, плюс для прикордонних областей України. Найкращою відповіддю звичайно буде дуже жорстке посилення санкцій, підтримка в тому числі Ізраїля, який неодноразово вказував на необхідність якось призупинити ракетну програму Ірану. Ну і підтримка тих країн в регіоні для яких Іран є потенційним супротивником і потенційним джерелом небезпеки. Тобто, грубо кажучи, треба створити таку ситуацію, при якій Іран фізично не зможе постачати ці ракети Росії, оскільки змушений буде думати про свою безпеку. Подивимося як воно буде, але скоріше за все, якщо цей факт буде дійсно доведений і він стане надбанням широкої громадськості, західним країнам доведеться приймати якісь заходи проти Ірану і вони повинні бути набагато жорсткими, ніж навіть ті, є на сьогоднішній день. Тим більше, що там є ще, які санкції запроваджувати, як притягати до відповідальності. Захід повинен буде відреагувати", – прокоментував Ігор Рейтерович.

Експерт наголошує, найголовніший момент – це повинно стати останньою краплею в знятті ембарго на використання саме західної зброї проти РФ і по території Росії. Оскільки, якщо інші країни себе не стримують і так відкрито допомагають Росії, Україна повинна мати всі можливі механізми для власного самозахисту.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США визначили, чим Росія могла розрахуватися з Іраном за ракети.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини