Головна Новини Світ Близький Схід Чому може спалахнути на Близькому Сході – про що говорять заяви та рішення США
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому може спалахнути на Близькому Сході – про що говорять заяви та рішення США

Що у Москви, що у Тегерана єдиним методом просування власних інтересів бачать агресію

1 лютого 2023, 12:55
Поділіться публікацією:

Сім компаній з Ірану (низка підприємств авіаційної промисловості та ВПС Корпусу вартових ісламської революції) потрапили до "чорного списку" Міністерства торгівлі США. Їх викрили у сприянні Збройним силам та військово-промисловому комплексу РФ. "Іран є загрозою не тільки для Ізраїлю та регіону, а й усе більше для всього світу", — зазначив держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту на Близький Схід. У ході переговорів із владою Ізраїлю він закликав надавати Україні не лише гуманітарну, а й військову допомогу. Також під час переговорів порушувалося питання співпраці РФ та Ірану. Останній наприкінці січня пережив низку ударів по військово-промислових об'єктах. Про що говорить те, що відбувається зараз на Близькому Сході? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому, в тому числі в ракурсі російсько-української війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому може спалахнути на Близькому Сході – про що говорять заяви та рішення США

Іран. Фото: з відкритих джерел

Іран і території навколо нього можуть стати повноцінною "гарячою точкою"

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Радміну АР Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Іран багато років, фактично, десятиліття – є то ледь остигаючою, то знову гарячою точкою. Щодо внутрішньої ситуації (там йде жорстке придушення інакодумства, широко поширені страти цивільних осіб), і зовнішньої – у поведінці стосовно сусідів. Гнила суть іранського режиму додатково виявилася у період російської агресії проти України. Офіційний Тегеран зайняв однозначну позицію – за РФ. Що не дивно. Іран був підгодований СРСР, вони разом активно займалися дестабілізацією на Близькому Сході. Зрозуміло, кожен переслідував свої інтереси. Іран претендує на лідируючу роль у цьому регіоні, але при цьому поводиться приблизно так само, як РФ стосовно України. Що з Москви, що з Тегерана єдиним шляхом просування своїх інтересів бачать агресію".

В Україні ситуацію в Ірані більше аналізують з погляду постачання його безпілотників Росії, загрози постачання балістичних ракет, якими можуть обстрілювати нашу країну, зазначає експерт. Але якщо подивитися на ситуацію в ширшому плані, то окрім цих очевидних для нас і дуже болючих загроз Іран рухається семимильними кроками до війни на Близькому Сході.

"У нього чимало опонентів, з якими загострилися стосунки. Важко спрогнозувати, у якому векторі розпочнуться військові дії. Але існує висока ймовірність, що цього року у близькосхідному регіоні спалахне війна. І винуватцем буде саме Іран, – вважає Андрій Сенченко. – Для нас це додаткове ускладнення. може розпорошувати увагу західних партнерів. Припускаю, що РФ може робити певні зусилля, намагаючись підпалити ситуацію на Близькому Сході. Як вона періодично намагається робити на Балканах? На щастя, американці та європейці справляються там із ситуацією".

Але, наголошує експерт, цього року Іран і території навколо нього можуть стати повноцінною "гарячою точкою".

Зміна режиму в Ірані могла б зняти величезну кількість протиріч, що накопичилися

За словами політексперта, кандидата політичних наук Олександра Палія, на Близькому Сході продовжується протистояння Ізраїлю та Ірану.

"Ізраїль прагне обмежити військові можливості Ірану, зокрема, пов'язані з розвитком безпілотної авіації, – пояснює він. – Іран, у свою чергу, має кілька сателітів у регіоні, здатних загрожувати безпеці Ізраїлю".

Експерт наголошує, що США підтримують Ізраїль, але при цьому не прагнуть великої війни на Близькому Сході.

"Крім того, в Ірані тривають бунти, і іранський режим зараз, ймовірно, не представляє більшості іранського народу, – зазначає Олександр Палій. – Зміна режиму в Ірані могла б зняти величезну кількість суперечностей, що накопичилися. Але чи варто чекати на розв'язки в найближчому майбутньому – передбачити вкрай складно. Досі іранський режим проходив за кілька хвиль бунтів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — президент України Володимир Зеленський може зустрітися з Джо Байденом у Польщі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vvvv

1 лютого 2023, 13:20

Розпродаж! Норвежська Термобілизна для українських холодів (лише 690 грн.)------> https://e.vg/ntech


Новини