Головна Новини Світ Близький Схід Експерт прокоментував ситуацію в Афганістані та її можливий вплив на пострадянський простір
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт прокоментував ситуацію в Афганістані та її можливий вплив на пострадянський простір

«Талібан» буде намагатися встановити клієнтські відносини з сусідніми країнами

26 серпня 2021, 09:36
Поділіться публікацією:

Незабаром після вимог, які країни G7 висунули радикальному ісламізму руху "Талібан", який захопив владу в Афганістані (серед них: протидія тероризму, дотримання прав людини, зокрема жінок і меншин) як умову визнання легітимності майбутнього уряду, стало відомо про нові заборони для афганських жінок. Зокрема, таліби заборонили жінкам виходити з дому на роботу до тих пір, поки що "не налагодиться система забезпечення їх безпеки". Крім того, жінкам вже заборонено виходити на вулицю без супроводу чоловіка-родича і без одягу, що покриває все тіло, їх не допускають до деяких видів роботи.

Експерт прокоментував ситуацію в Афганістані та її можливий вплив на пострадянський простір

Афганістан (фото з відкритих джерел)

Ситуацію в Афганістані та її можливий вплив на пострадянський простір проаналізував для порталу "Коментарі" політичний консультант, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець.

"Цілком очевидно, що" Талібан "не дотримуватиметься ніяких ультиматумів західних країн. Всі розуміють втому, в першу чергу, ключової держави, США, від того, що відбувається в Афганістані. А крім Штатів ніякі інші країни НАТО проводити військові операції, в першу чергу, бомбардування Афганістану, не будуть. Це не виключає проведення подібних бомбардувань в майбутньому. Але зараз, поки не вивезений ще весь західний персонал, поки не евакуйовані десятки тисяч афганців, які співпрацювали з західними урядами, ніяких бомбардувань не буде. Так що ніяких ультиматумів "Талібан" виконувати не буде. Як не буде і робити різко радикальних дій ", — прогнозує Тарас Березовець.

За його словами, таліби контролюють практично весь Афганістан. Вони вважають свою владу легітимною. І їм не вигідно зараз проведення якихось широкомасштабних каральних акцій.

"Цим відрізняється другий прихід у владу" Талібану "від першого, що тривав з середини 90-х до початку" нульових ". Вони порозумнішали. Стали в якомусь роді більш цивілізованими, але і більш жорстокими, хитрими. Зараз вони не готові йти на відверті акції безглуздого насильства, як було колись з руйнуваннями статуй Будди, які входили в світову скарбницю ЮНЕСКО. Очевидно, що зараз вони таких речей проводити не будуть, — вважає експерт. — Вбивства, тортури, викрадення проводитимуться точково — і ховатися. Масових розстрілів, що дало б західним урядам відмовити "Талібану" у визнанні і посилити санкції, не буде ".

Тарас Березовець упевнений, що "Талібан" буде намагатися встановити клієнтські відносини з сусідніми країнами.

"Вже очевидно, що Пакистан не може бути такою країною за визначенням. Таліби залежали від поставок з Пакистану, від його підтримки на початковому етапі війни. Але отримавши в своє розпорядження новітній американське озброєння, захоплене у урядової армії, "Талібан" уже не залежить від Пакистану. Більш ймовірно, що ситуацією скористається Китай, оскільки будуть дестабілізуватися сусідні країни, в першу чергу, Індія, а також підчерев'я Росії — країни Середньої Азії (Таджикистан, Узбекистан, Туркменія і, можливо, Казахстан) ", — припускає експерт.

Він вважає дуже небезпечним явищем проникнення в сусідні країни не тільки бойовиків, а й радикальних ідей "Талібану". Які після фактичної перемоги руху над США — найбільшої наддержави світу — будуть набирати популярності. У тому числі на пострадянському просторі, насамперед, всього в мусульманських країнах. Але і в РФ в тому числі.

"Головна небезпека для РФ — проникнення радикального насіння, в першу чергу, в Татарстан. Північний Кавказ — це все ж інше відгалуження ісламу. А ось проникнення ідей талібів в Татарстан і Башкирію — абсолютно реально. І тут можуть бути серйозні ускладнення ", — зазначає Тарас Березовець.

Нагадаємо, в Кабулі залишилося близько 50 громадян України. Український літак захопили невідомі озброєні особи. Пізніше представник Міністерства закордонних справ Олег Ніколаєнко повідомив, що це неправда.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини