Головна Новини Світ Близький Схід Іран запустив у космос ракету на тлі переговорів щодо ядерної угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Іран запустив у космос ракету на тлі переговорів щодо ядерної угоди

Ракета відправила в космос три «дослідницькі пристрої»

30 грудня 2021, 13:35
Поділіться публікацією:

Іран запустив ракету, щоб відправити в космос три дослідницькі пристрої. Таку заяву зробив у четвер, 30 грудня, речник міністерства оборони, оскільки в Австрії відбуваються непрямі переговори США та Ірану, спрямовані на порятунок ядерної угоди 2015 року. Про це повідомляє Reuters.

Іран запустив у космос ракету на тлі переговорів щодо ядерної угоди

Перший військовий супутник під назвою Нур виведений на орбіту Корпусом вартових революції Ірану в Семнані - Reuters

Іран не уточнив, чи вийшли апарати на орбіту.

Іран, який має одну з найбільших ракетних програм на Близькому Сході, за останні кілька років зазнав кількох невдалих запусків супутників через технічні проблеми.

Прес-секретар Ахмад Хоссейні заявив, що ракета-носій-супутник Simorgh, назва якої перекладається як "Фенікс", запустила три дослідницькі пристрої на висоту 470 кілометрів (290 миль). Більше подробиць він не повідомив.

"Заплановані дослідницькі цілі цього запуску були досягнуті", — сказав Хоссейні в коментарі, транслюваному на державному телебаченні. 

Повідомляється, що космічний запуск у четвер, 30 грудня, відбувся під час непрямих переговорів Тегерана і Вашингтона у Відні у спробі врятувати ядерну угоду, яку Іран досяг зі світовими державами і від якої відмовився колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році.

Сполучені Штати ввели санкції проти цивільного космічного агентства Ірану та двох дослідницьких організацій у 2019 році, стверджуючи, що вони використовувалися для просування програми балістичних ракет Тегерана.

Тегеран заперечує, що така діяльність є прикриттям для розробки балістичних ракет.

Іран запустив свій перший супутник Omid (Надія) у 2009 році, а його супутник Rasad (Обсервація) також був відправлений на орбіту в червні 2011 року. У 2012 році Тегеран заявив, що він успішно випустив на орбіту свій третій внутрішній супутник Navid (Promise).

У квітні 2020 року Іран заявив, що успішно випустив на орбіту перший військовий супутник країни після неодноразових невдалих спроб запуску в попередні місяці.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Іран та Росія озвучили оптимістичні сподівання щодо переговорів стосовно порятунку ядерної угоди 2015 року



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини