Головна Новини Світ Близький Схід Нова урядова коаліція в Ізраїлі: чи чекати якихось радикальних змін
commentss НОВИНИ Всі новини

Нова урядова коаліція в Ізраїлі: чи чекати якихось радикальних змін

В Ізраїлі відбулися вибори президента. 2 червня парламент обрав главою держави Іцхака Герцога

5 червня 2021, 14:23
Поділіться публікацією:

Як нова урядова коаліція в Ізраїлі, куди, зокрема, увійдуть центристська партія "Еш Атід" Яіра Лапіда, партія правого спрямування "Яміна" Нафталі Беннетта, партія "Об'єднаний арабська список" (Раама) Мансура Аббаса, буде вибудовувати відносини з Україною і Росією? Чи чекати якихось радикальних змін на цьому напрямку — у зв'язку з можливим усуненням від влади Біньяміна Нетаньяху, який пробув прем'єр-міністром лідера консервативної партії "Лікуд" 12 років? Експерти поділилися своїми думками з виданням "Коментарі".

Нова урядова коаліція в Ізраїлі: чи чекати якихось радикальних змін

Ізраіль (фото з відкритих джерел)

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень по Близькому Сходу Микола Замікула вважає, що політика Ізраїлю стосовно України не пов'язана з якимись особистими позиціями вибільних політиків. Швидше, вона диктується більш глобальними ідеями ізраїльської політичної еліти, регіональною ситуацією, всією системою міжнародних відносин.

"З новин в Україні могло скластися відчуття, що Нетаньяху є проросійським політиком. Адже він їздив на різні заходи в Москву, брав участь в акції "Безсмертний полк", фотографувався з Путіним, активно використовував ці фото у своїй передвиборчій кампанії. Однак важливо розуміти, що він це робив не з якоїсь глибинної любові до РФ, а виходячи з практичних інтересів. Для отримання електоральної підтримки, для забезпечення захисту своєї держави. Для Ізраїлю Росія залишається своєрідним каналом зв'язку з арабськими та іранськими опонентами на Близькому Сході. Не секрет, що Росія поставляє зброю арабським терористам, Ірану — основним супротивникам Ізраїлю. Але водночас вона сприймається як країна, яка може зробити певний тиск на той же Іран і арабів", — пояснює Микола Замікула.

За його словами, Ізраїль об'єктивно військовими методами ніяк не може перекрити цей канал постачання російського озброєння своїм противникам. І не може вони й змусити РФ відмовитися від таких поставок. Тому доводиться вибудовувати максимально довірчі відносини з російським керівництвом — і намагатися добитися від нього реалізації більш проізраїльської політики.

"Тобто, Тель-Авів прагне стати для Москви таким партнером, щоб російська влада не чинила радикальну підтримку ворогам Ізраїлю. Швидше за все, така лінія буде продовжуватися новим урядом, якщо він буде сформований, — прогнозує експерт. — Для України така позиція ізраїльського керівництва, звичайно, не найкращий варіант. Нагадаю, що україно-ізраїльське партнерство вже ставало жертвою російського вектора зовнішньої політики Ізраїлю. Так, у 2014 році Тель-Авів на прохання РФ відмовився від поставок безпілотників в нашу країну. І зараз військово-технічне співробітництво між Україною та Ізраїлем не розвивається в тому обсязі, в якому могло б. Але в такому випадку ізраїльський уряд діє в руслі своїх національних інтересів. І мені здається, навряд чи таке сприйняття буде переглянуто, якщо місце Нетаньяху зараз займе голова правої партії "Яміна" Нафталі Беннет, а через кілька років — лідер партії "єш Атід" ("Є майбутнє") Яір Лапід, як передбачено коаліційною угодою".

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко підкреслює, що будь-які політичні сили, які приходять до влади в інших державах, не мають проросійський чи проукраїнський характер. Вони діють, виходячи з інтересів власної країни. Спорадично звертаючи уваги на проблеми, які далекі для них територіально, і не є головними у світовому порядку денному — як та ж війна в Донбасі у 2021 році для Ізраїлю.

"Питання в тому, наскільки і яке рішення українсько-російського конфлікту буде відповідати інтересам політичної сили, яка приходить до влади. А це залежить від того, наскільки інтереси України представлені в ізраїльському просторі. І з огляду на велику кількість російськомовного населення і російськомовних видань, це говорить про те, що російський інформаційний простір ізраїльтянам ближче. Тоді як позиції України знаходяться в гіршому стані", — пояснює політолог.

Він також звертає увагу на те, що в коаліцію, формування якої ще потрібно завершити голосуванням в Кнесеті, увійшли 8 партій. І представлені там різні політичні сили — праві центристи, ліві й навіть ісламісти.

"Більш того, коаліція з 61 депутата зі 120 робить її надзвичайно крихкою, що вимагає гіперпродуманої позиції. Що не передбачає різкої зміни політики і не дає ніяких карт-бланш і можливостей до відчутних змін. У тому числі й у зовнішній політиці, — підкреслює Богдан Петренко. — І, знову ж таки, питання — як довго ця коаліція буде перебувати при владі, і не призведе її крихкість до того, що за рік Ізраїль очікує чергова зміна керівництва?"

Тому, пояснює експерт, велику роль буде грати не позиція коаліції, а позиція громадської думки.

"Де ми повертаємося до того, про що я вже говорив — наскільки українські інтереси представлені в громадській думці Ізраїлю. І, наприклад, чи була виваженою позиція, коли в конфлікті з Сектором Газа ми однозначно підтримали Ізраїль? Не будемо забувати, що Лапід і його "Йєш Атід", які, власне, формують коаліцію, виступають за мирне вирішення їх внутрішнього конфлікту. Плюс — в коаліції представлені ісламісти ... З іншого боку, додає нам бонусів і інформація про підтримку Росією ХАМАСу. Але — не настільки, щоб вважати інформаційну війну за громадську думку Ізраїлю виграної, — зазначає Богдан Петренко. — Загалом, ми маємо ставити питання не про те, як зміниться позиція країни, коли в ній змінюється влада. Це позиція об'єкта світової політики. А про те, що повинна робити Україна, щоб її позиції були ближче, ніж позиції нашого ворога".

Нагадаємо, Ізраїль і радикальна палестинське угруповання ХАМАС домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню набрав чинності вночі 21 травня.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини